To je to što me zanima!

Što je boza i kako se priprema? Odlična je za gubitak viška kila

Boza je zdrava jer sadrži vitmanine B1, B2, B3, B6 i B12, a prepuna je i korisnih bakterija. Preporučuje se sportašima, trudnicama i dojiljama, a poznata je po tome što smanjuje hormon stresa
Vidi originalni članak

Jedno od najpopularnijih pića, boza je fermentirani napitak porijeklom iz Turske, ali se pripremala i u zemljama kao što su Kazahstan, Kirgistan, Albanija, Bugarska, Makedonija, Crna Gora i Kosovo.

POGLEDAJTE VIDEO: Pripremite sami Zagrebački i rizi-bizi

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Fermentirani napitci od žitnog brašna ili prosa prvi su se put pojavili tijekom 9. i 8. tisućljeća prije Krista u vrijeme domaćih Anadolaca i Mezopotamija.

Tijekom 10. stoljeća piće je dobilo naziv 'boza' i postalo popularno među srednjoazijskim Turcima, a kasnije se proširilo na Kavkaz i Balkan. Pod Osmanskim Carstvom, gdje je sve što je vezano uz svijet kulinarstva cvjetalo, boza je također uživala u svojoj zlatnoj eri, piše Culture trip.

Danas se boza priprema alkoholnom mliječno-kiselinskom fermentacijom raznih žitarica. To mogu biti pšenica, ječam, kukuruz i griz.

Sadržaj šećera u ovom gustom napitku postiže se dodavanjem šećera, glukoze, a posljednjih godina i aspartama ili drugih zaslađivača. Žitarice se prvo kuhaju u vodi i zatim ulijevaju u tave kako bi se ohladile.

Jednom kad se prosije, smjesi se dodaju voda i šećer. Boza se poslužuje žlicom zbog guste konzistencije. Napitak je posipa s cimetom ili pečenim slanutkom.

Boza je zdrava jer sadrži vitamine B1, B2, B3, B6 i B12, a sadrži puno korisnih bakterija. Preporučuje se piti sportašima, trudnicama i dojiljama, a poznata je po tome što smanjuje hormon stresa. 

Boza je korisna za gubitak tjelesne težine, ako se pije od pola litre do litre dnevno. Koristi se i za oporavak od teških zaraznih i drugih bolesti, jer neki od njezinih sastojaka poboljšavaju ravnotežu vitamina i minerala u tijelu.

Od tradicionalnih baklava do totalno drukčijih od svih!

- Bozu mogu piti i ljudi koji imaju povišeni krvni tlak - ali ne više od pola litre dnevno, pod uvjetom da nisu prekomjerne tjelesne težine. Za djecu i adolescente boza je zdravi napitak u njihovoj svakodnevnoj prehrani. Ako se bojite piti bozu kupljenu u trgovini zbog dodavanja svih vrsta konzervansa i pojačivača, možete je napraviti kod kuće kako biste bili sigurni u sadržaj i blagodati ovog ukusnog napitka - piše doktorica Rayna Stoyanova na svojoj stranici.

Recept 

Sastojci:

  • 1/2 kg kukuruznog brašna
  • 5 l vode
  • 20 g kvasca
  • 1/2 kg šećera (može i više)

Priprema:

  1. U veliki lonac ulijte 5 litara mlake vode te joj dodajte pola kilograma brašna. Umutite i ostavite da odstoji barem desetak sati, idealno je cijelu noć.
  2. Nakon što je smjesa odstajala lonac treba staviti na laganu vatru i uz povremeno miješanje ostaviti da lagano krčka tri sata.
  3. Maknite s vatre i pustite da se ohladi.
  4. Rastopite 20 grama kvasca u malo mlake vodi  i sve zajedno dodajte ohlađenoj smjesi brašna i vode. Sve dobro promiješati i ostaviti da odstoji još barem 10 sati.
  5. Gustu smjesu još jednom dobro promiješajte i procijedite kroz gazu. 
  6. Dodajte pola kilograma šećera i miješajte dok se ne rastopi a smjesa postane kompaktna.
  7. Izlijte smjesu u boce i stavite u hladnjak. Boce ne zatvarajte čepom zbog stvaranja plinova tijekom hlađenja, piše Tuzlanski.

 

Idi na 24sata

Komentari 9

  • 16.05.2021.

    Pročitajte “Čudan osećaj u meni” Orhana Pamuka i znat će te što je boza...

  • nap 14.05.2021.

    nikad čuo za ovu bozu

  • 14.05.2021.

    Najbolja boza u BiH je Zuhrabova u Bosanskoj Krupi. Provjereno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare