Lifestyle

Komentari 9

Što je boza i kako se priprema? Odlična je za gubitak viška kila

Što je boza i kako se priprema? Odlična je za gubitak viška kila

Boza je zdrava jer sadrži vitmanine B1, B2, B3, B6 i B12, a prepuna je i korisnih bakterija. Preporučuje se sportašima, trudnicama i dojiljama, a poznata je po tome što smanjuje hormon stresa

Jedno od najpopularnijih pića, boza je fermentirani napitak porijeklom iz Turske, ali se pripremala i u zemljama kao što su Kazahstan, Kirgistan, Albanija, Bugarska, Makedonija, Crna Gora i Kosovo.

POGLEDAJTE VIDEO: Pripremite sami Zagrebački i rizi-bizi

Fermentirani napitci od žitnog brašna ili prosa prvi su se put pojavili tijekom 9. i 8. tisućljeća prije Krista u vrijeme domaćih Anadolaca i Mezopotamija.

Tijekom 10. stoljeća piće je dobilo naziv 'boza' i postalo popularno među srednjoazijskim Turcima, a kasnije se proširilo na Kavkaz i Balkan. Pod Osmanskim Carstvom, gdje je sve što je vezano uz svijet kulinarstva cvjetalo, boza je također uživala u svojoj zlatnoj eri, piše Culture trip.

Danas se boza priprema alkoholnom mliječno-kiselinskom fermentacijom raznih žitarica. To mogu biti pšenica, ječam, kukuruz i griz.

Sadržaj šećera u ovom gustom napitku postiže se dodavanjem šećera, glukoze, a posljednjih godina i aspartama ili drugih zaslađivača. Žitarice se prvo kuhaju u vodi i zatim ulijevaju u tave kako bi se ohladile.

Jednom kad se prosije, smjesi se dodaju voda i šećer. Boza se poslužuje žlicom zbog guste konzistencije. Napitak je posipa s cimetom ili pečenim slanutkom.

Boza je zdrava jer sadrži vitamine B1, B2, B3, B6 i B12, a sadrži puno korisnih bakterija. Preporučuje se piti sportašima, trudnicama i dojiljama, a poznata je po tome što smanjuje hormon stresa. 

Boza je korisna za gubitak tjelesne težine, ako se pije od pola litre do litre dnevno. Koristi se i za oporavak od teških zaraznih i drugih bolesti, jer neki od njezinih sastojaka poboljšavaju ravnotežu vitamina i minerala u tijelu.

- Bozu mogu piti i ljudi koji imaju povišeni krvni tlak - ali ne više od pola litre dnevno, pod uvjetom da nisu prekomjerne tjelesne težine. Za djecu i adolescente boza je zdravi napitak u njihovoj svakodnevnoj prehrani. Ako se bojite piti bozu kupljenu u trgovini zbog dodavanja svih vrsta konzervansa i pojačivača, možete je napraviti kod kuće kako biste bili sigurni u sadržaj i blagodati ovog ukusnog napitka - piše doktorica Rayna Stoyanova na svojoj stranici.

Recept 

Sastojci:

Priprema:

 

Najčitaniji članci