To je to što me zanima!

Što jesti na plaži, a što je bolje izbjegavati da si ne bi naškodili

Nije svejedno koju hranu ćemo nositi na plažu, pogotovo ako na njoj boravimo cijeli dan jer se neke namirnice mogu pokvariti na visokim temperaturama pa riskiramo različite tegobe
Vidi originalni članak

Hrana na plaži, na visokim temperaturama uz puno vlage savršeno je mjesto za razmnožavanje bakterija koje nakon konzumacije mogu dovesti do trovanja hranom. Stoga pri odabiru hrane za takve uvjete treba biti jako oprezan, ispričala nam je specijalistica obiteljske medicine dr. Branislava Čilić. 

- Odabir hrane ne ovisi samo o tome gdje se nosi nego i kome je namijenjena. Treba birati različitu hranu starijim osobama, dojenčadi, djeci koja su stalno u pokretu ili onima koji plažu koriste kao sportski poligon. Potrebe za kalorijama su također različite. Prvi i najvažniji sastojak za konzumaciju na plaži, a jednako važan svim dobnim skupinama je voda u dovoljnim količinama, poželjno ohlađena. Ona će nadoknaditi tekućinu koja se obilno gubi isparavanjem i znojenjem. Slijede rashlađeni biljni i voćni čajevi, napravljeni doma i blago zaslađeni medom, potom limunada te ostali cijeđeni prirodni sokovi - objašnjava dr. Čilić. 

Liječnica nam je dala smjernice koju hranu ne nositi na plažu, a koja je najbolja za nas, tj. ona koja će nam dati najviše energije, minerala, vitamina, i uz koju nećemo riskirati trovanje, zarazu i probleme s probavom. 

Koju hranu ne nositi na plažu:

  • Svakako izbjegavati kupovne slatke sokove koji pojačavaju gubitak tekućine, gazirane napitke i alkohol.
  • Pri izboru hrane za objed ne preporučujem nedovoljno termički obrađeno meso, naročito meso peradi i nadasve jaja i ribu (osim usoljene ribe ali takvu onda u manjim količinama zbog velike koncentracije soli). Ako se za iste ipak odlučite neophodno ih je dobro termički obraditi.
  • Isto vrijedi i za polutrajne proizvode koje kupujemo u trgovinama. Izbjegavajte hranu koja se priprema u plivajućem ulju kao što su piroške, pohana hrana i prženi krumpiri jer su teži za probavu. 
  • Kada je desert u pitanju izbjegavajte kremaste kolače spravljene od sirovih jaja, a preferirajte čokoladu sa što većim udjelom kakaa. 
  • Preporučujem svakako izbjegavati takozvanu uličnu hranu - pripravljenu na štandovima, posebice spravljanu od mesa, jaja, ribe i masnih umaka.
  • Ako kupujete vodu i napitke neka budu u originalnim pakiranjima koje ćete sami otvoriti.
    Nadam se da su ove preporuke u skladu s vašim dosadašnjim navikama kako vam ne bi zakomplicirale dugo željeni i očekivani odmor, kaže dr. Čilić.

Koja hrana je najbolja za plažu?

  • Ako vam je plaža blizu pa ćete na njoj samo pojesti užinu savjetujem svježe voće koje ne zahtijeva obradu ni posebnu pripremu, a nije kvarljivo. To je sezonsko voće našeg podneblja: jabuke, kruške, šljive, marelice, breskve. Samo ga operete i stavite u vrećicu ili plastičnu kutiju, savjetuje dr. Čilić.
  • Možete ponijeti i nešto kaloričnije i bogatije mineralima poput suhog voća - suhe smokve, marelice, grožđe ili šljive, orašaste plodove (bademe, lješnjake, orahe),  a onima koji preferiraju ugljene hidrate savjetujem integralne kekse, kaže dr. Čilić.
  • Ako na plažu idete na dulji dio dana pa trebate za to vrijeme i objedovati poželjno je hranu nositi u prijenosnim hladnjacima.
  • Za objed na plaži preporučam laganiju hranu - poput salata od integralne tjestenine ili cjelovitih žitarica pomiješane sa svježim povrćem kojeg u ljetnoj sezoni ima u izobilju (rajčica, paprika, krastavac, mrkva, celer, peršin) ili termički obrađenim povrćem (tikvice, patlidžan, mrkva, mahuna, grašak i sl.) a koji se mogu pripremati u različitim kombinacijama. To su energetski bogati i lako probavljivi te povrh svega zdravi obroci, a naše kuharice neće previše opteretiti jer su i one na godišnjem odmoru.
  • Tu su i nama dragi sendviči: lako  za pripremiti s integralnim kruhom, nemasnim sirom i svježom rajčicom, rikolom, bosiljkom i začinima po ukusu. 
  • Deserti: djeca ne mogu odoljeti sladoledu pa ih svakako možete obradovati onim provjerenim pojedinačno pakiranim i od provjerenih proizvođača. 
  • Na plaži desert može biti i rashlađena lubenica i dinja te voćne salate s limunovim sokom, preporučuje dr. Čilić.

Tko posebno treba biti na oprezu?

- Bolesnici s metaboličkim poremećajima i dijabetičari moraju paziti na unos tekućine bez šećera imajući na umu i da dehidracija diže metaboličke parametre na višu vrijednost. Svakako treba izbjegavati kupovne slatke sokove koji pojačavaju gubitak tekućine, gazirane napitke i alkohol. Pacijentima koji imaju povišeni krvni tlak, a vole obitavati na plaži savjetujem češće kontrole tlaka, redovito uzimanje propisane terapije, nadoknadu izgubljenih elektrolita te u slučaju većih odstupanja od preporučenih vrijednosti krvnog tlaka konzultaciju sa svojim liječnikom te korekciju terapije, naročito one za pojačano mokrenje - savjetuje dr. Branislava Čilić. 

Idi na 24sata

Komentari 29

  • Brucka 08.08.2017.

    Lončina graha-poslije jedrenjaci nemogu da se usidre blizu-sve ih spirim za Italiju!!!!

  • PATRICIA 07.08.2017.

    Ako odem na plazu na cijeli dan(mora biti veliki hlad),obavezno nosim frizider,a u njemu cudesa:))Ako odem na koji sat,dovoljna mi boca vode,sendvic i kava....

  • x00x 07.08.2017.

    Cevape na plazu

Komentiraj...
Vidi sve komentare