To je to što me zanima!

Što se događa s implantantima, protezama i pacemakerima tijekom i poslije kremacije tijela

'Obitelj je potpuno dobrodošla tražiti natrag implantante. Ja, osobno, nikad nisam primila takav, ni sličan, zahtjev od obitelji... Sad postoje tvrtke koje recikliraju proteze kako bi napravile stvari poput prometnih znakova'
Vidi originalni članak

Jeste li se ikad zapitali što se događa s implantantima u tijelu nakon što čovjek umre i tijelo se pošalje na kremaciju?

POGLEDAJTE VIDEO:

Caitlin Doughty, poznata i kao 'Ask A Mortician' na YouTubeu, već godinama daje odgovore na bizarna pitanja o smrti.

Što se događa s implantatima u tijelu kad čovjek umre i ode na kremaciju?

Caitlin je otkrila da kod ljudi koji imaju umjetni kuk od titana, on ostaje neoštećen nakon kremacije. 

Opće je poznato da je nakon kremacije od čovjeka ostane samo pepeo, kosa, odjeća i organi izgaraju, ali metal ostaje. 

- Metal se mora ukloniti ručno ili velikim magnetom, a s njim se ne postupa kao s biološkim otpadom jer za početak nikada nije bio dio tijela - objasnila je u videu. 

- Obitelj je potpuno dobrodošla tražiti natrag implantante. Ja, osobno, nikad nisam primila takav, ni sličan, zahtjev od obitelji - objasnila je. 

Godinama su se bacali zamjenski kukovi i koljena, ali sad postoje tvrtke u SAD-u i Europi koje ih recikliraju kako bi napravile stvari poput prometnih znakova, dijelova aviona i dijelova automobila.

ISKUSTVO BLISKE SMRTI 'Nakon smrti nije bilo tunela ni svjetla, samo beskonačan mir'

S obzirom na to, krematoriji ne mogu baš zaraditi na predmetima, jer je to 'morbidno' po riječima Caitlin, pa su u ovom slučaju jedina prava opcija dobrotvorni projekti.

Što je s pacemakerima?

Pa, čini se da srčani stimulatori zapravo nikad ne ulaze u strojeve za kremaciju jer bi baterije i velika vrućina mogle uzrokovati eksploziju.

- Nikada ne bih vjerovala da će nam obrazac za autorizaciju otkriti je li čovjek koji je umro imao pacemaker (srčani stimulator), obično bih samo opipala grudi pokojnika te ako bi ga osjetila da strši, uzela skalpel  i uklonila ga - objasnila je. 

Što se događa sa silikonskim implantatima za grudi?

Obično se kremiraju s tijelom, ali imaju potencijal rastopiti se i ostaviti 'želatinoznu masu' zalijepljenu za dno stroja. Takva situacija će otežati rad krematorima, ali barem neće uzrokovati eksploziju poput srčanih stimulatora.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • BRestart koalicija 05.09.2021.

    koga briga

  • Svetac_1_1 04.09.2021.

    Od kosti nakon kremiranja rade čips za dijabetičare.

  • sanja_03 04.09.2021.

    Kosti ne mogu izgoriti , već ih kada se kosti ohlade prebace u mlin koji ih pretvori u prah. Melju se oko sat vremena i onda sve prebace u urnu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare