To je to što me zanima!

Iz SAD-a poručuju: Korona virus napada gotovo svaki sustav, oštećuje organe, bubrege...

Ovaj je virus neobičan i teško je ne zastati i ne ostati impresioniran time koliko manifestacija može imati na ljudskom tijelu - kaže dr. Mahesh Madhavan, jedan od kardiologa koji je sudjelovao u studiji
Vidi originalni članak

Korona virus ne oštećuje samo pluća, već i bubrege, jetru, srce, mozak i živčani sustav, kožu te gastrointestinalni trakt, upozorava tim liječnika iz Medicinskog centra Sveučilišta Columbia Irving u New Yorku, nakon pregleda izvješća o pacijentima krajem proteklog tjedna. Riječ je o jednoj od bolnica koje su bile preplavljene pacijentima oboljelima od korona virusa na proljeće, pa je riječ o iskustvima koja su sami prikupili, no tome su dodali i izvještaje iz drugih medicinskih timova diljem svijeta. Pregled je objavljen u časopisu 'Nature Medicine'.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako ga je uništio korona virus

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Sveobuhvatna analiza koju su proveli pokazuje da korona virus napada gotovo svaki sustav u tijelu, izravno šteti organima, te dovodi do zgrušavanja krvi. Kod mnogih pacijenata izgubi se zdravi ritam srca, bubrezi počnu propuštati krv i bjelančevine i javlja se osip na koži. Također, infekcija Covid-19 uzrokuje glavobolju, vrtoglavicu, bolove u mišićima, bol u želucu i druge simptome, zajedno s klasičnim respiratornim simptomima poput kašlja i groznice.

ŽELI RAVNOPRAVNOST Gates: 'Cjepivo za COVID-19 treba dijeliti najpotrebitijima, a ne onima koji najviše plate'

- Liječnici trebaju razmišljati o toj bolesti kao o višesistemskoj - kaže dr. Aakriti Gupta, s odjela kardiologije tog medicinskog centra koja je radila na pregledu medicinskih izvještaja. 

- Puno je vijesti o tome da se kod pacijenata javlja zgrušavanje krvi, no važno je shvatiti da značajan broj pacijenata trpi oštećenja bubrega, srca i mozga, pa liječnici moraju liječiti i ta stanja, zajedno s respiratornom bolešću - upozorava. 

Čini se da se velik dio štete koju virus uzrokuje može pripisati afinitetu receptora - vrsti molekularnih 'vrata' u stanice - koji se zove ACE2. Stanice koje oblažu krvne žile u bubrezima, jetrenim kanalima, gušterači, u crijevnom traktu i sluznici dišnih putova, sve su prekrivene ACE2 receptorima, što virus može koristiti za 'hvatanje' i infekciju stanica, pišu stručnjaci tima iz Sveučilišta Columbia. 

JOŠ NIJE NA TRŽIŠTU Europska komisija odobrila prvi lijek za liječenje COVID-a, ali još ga se ne može nigdje kupiti

- Ovi nalazi sugeriraju da se može pojaviti šteta na  više organa koja se barem djelomično može pripisati izravnom oštećenju  virusnog tkiva - piše u izvješću, a prenosi CNN. 

Infekcija korona virusom aktivira i imunološki sustav. Dio tog odgovora uključuje proizvodnju upalnih proteina nazvanih citokini. Ta  upala može oštetiti stanice i organe, a takozvana 'citokinska oluja' jedan je od uzroka teških simptoma.

- Ovaj je virus neobičan i teško je ne zastati i ne ostati impresioniran time koliko manifestacija može imati na ljudskom tijelu - kaže  dr. Mahesh Madhavan, još jedan kardiolog koji je sudjelovao u izradi pregleda studija.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako korona virus utječe na pojedine pacijente

Čini se da zgrušavanje krvi kod oboljelih od  Covida-19  uzrokuje nekoliko različitih problema: uz izravno oštećenje stanica u krvožilnom sustavu, dolazi i do ometanja različitih mehanizama zgrušavanja u samoj krvi. Tako nizak udio kisika u krvi uzrokovan upalom pluća može povećati vjerojatnost zgrušavanja krvi. 

Ti ugrušci mogu uzrokovati moždani i srčani udar, ili se mogu zavući u pluća, ili noge, na primjer. Oni mogu začepiti bubrege i ometaju tretman dijalizom, koji je potreban za preživljavanje najtežih bubrežnih bolesnika. Oštećenja gušterače mogu pogoršati stanje dijabetesa kod oboljele osobe, a pokazalo se da su pacijenti s dijabetesom izloženi najvećem riziku od teške bolesti i smrti od koronavirusa.

Virus može izravno oštetiti mozak, ali neki neurološki učinci vjerojatno su povezani i s liječenjem.

- Bolesnici s COVID-19 mogu se intubirati dva do tri tjedna; a četvrtina njih treba ventilatore po 30 ili više dana - kaže dr. Gupta. Dodaje da su to vrlo dugotrajne intubacije i pacijenti trebaju mnogo sedacije, uslijed koje se može javiti i tzv. 'ICU delirium'. Riječ je o mentalnom stanju kod ljudi koji su dugotrajno u jedinicama intenzivne njege, koje je bilo dobro poznato i prije Covid-19, a uključuje smušenost i halucinacije. To nije izravna posljedica zaraze virusom, nego više učinak produljene sedacije. 

POKAZALO ISTRAŽIVANJE Ljubitelji horor filmova se bolje nose s pandemijom Covida-19

Osim toga, virus utječe na imunološki sustav, jer iscrpljuje T-stanice koje tijelo inače koristi za borbu protiv virusnih infekcija.

- Kod 67 do 90 posto pacijenata koji boluju od Covida-19 bilježi se i kardinalni laboratorijski nalaz limfopenije, što je marker oslabljene stanične imunosti - pišu  istraživači. Ističu kako liječnici koji liječe oboljele od Covid-19 trebaju imati na umu sve ove činjenice kad se osoba s korona virusom pojavi u bolnici. 

Bilježi se i jedna dobra vijest. Naime, u spomenutom izvješću se navodi kako 'gastrointestinalni simptomi mogu biti povezani s dužim trajanjem bolesti, ali nisu povezani s povećanom smrtnošću'. Također, mnogi učinci na koži, poput osipa i ljubičastih pjega, ili natečenih prstiju na nogama, s vremenom se povlače.  

Idi na 24sata

Komentari 10

  • jo2hn8ny 16.07.2020.

    Zašto ne napišu da najvećim djelom umire njihova sirotinja i beskućnici jer nemaju nikakvu medicinsku skrb.

  • burek. 16.07.2020.

    sad će momci pročitat naslov članka i odmah krenuti sa svojim mišljenjima kako je netko potplaćen, šire strah bla bla dosadni ste lol ovo je 24sata, clickbait je očekivan.

  • Munchmallow08 15.07.2020.

    Kod nas su u medijima rekli : svatko od nas ce poznavati bar jednog koji je obolio na coronu , i bar jedan smrtan slucaj .. pa izgleda nemam poznanika jer nemam niti jedan slucaj .. a sve vise ih na glavu oboljeva

Komentiraj...
Vidi sve komentare