Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Nova studija: Kako korona virus utječe na organizam

Iz SAD-a poručuju: Korona virus napada gotovo svaki sustav, oštećuje organe, bubrege...
1

Ovaj je virus neobičan i teško je ne zastati i ne ostati impresioniran time koliko manifestacija može imati na ljudskom tijelu - kaže dr. Mahesh Madhavan, jedan od kardiologa koji je sudjelovao u studiji

VIDEO

Korona virus ne oštećuje samo pluća, već i bubrege, jetru, srce, mozak i živčani sustav, kožu te gastrointestinalni trakt, upozorava tim liječnika iz Medicinskog centra Sveučilišta Columbia Irving u New Yorku, nakon pregleda izvješća o pacijentima krajem proteklog tjedna. Riječ je o jednoj od bolnica koje su bile preplavljene pacijentima oboljelima od korona virusa na proljeće, pa je riječ o iskustvima koja su sami prikupili, no tome su dodali i izvještaje iz drugih medicinskih timova diljem svijeta. Pregled je objavljen u časopisu 'Nature Medicine'.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako ga je uništio korona virus

Pokretanje videa...

Bio je u formi života, a onda se zarazio koronom: ‘Kada sam se probudio, mišići su nestali, bio sam neprepoznatljiv’ 01:24

Sveobuhvatna analiza koju su proveli pokazuje da korona virus napada gotovo svaki sustav u tijelu, izravno šteti organima, te dovodi do zgrušavanja krvi. Kod mnogih pacijenata izgubi se zdravi ritam srca, bubrezi počnu propuštati krv i bjelančevine i javlja se osip na koži. Također, infekcija Covid-19 uzrokuje glavobolju, vrtoglavicu, bolove u mišićima, bol u želucu i druge simptome, zajedno s klasičnim respiratornim simptomima poput kašlja i groznice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Gates: 'Cjepivo za COVID-19 treba dijeliti najpotrebitijima, a ne onima koji najviše plate'
Gates: 'Cjepivo za COVID-19 treba dijeliti najpotrebitijima, a ne onima koji najviše plate'

- Liječnici trebaju razmišljati o toj bolesti kao o višesistemskoj - kaže dr. Aakriti Gupta, s odjela kardiologije tog medicinskog centra koja je radila na pregledu medicinskih izvještaja. 

- Puno je vijesti o tome da se kod pacijenata javlja zgrušavanje krvi, no važno je shvatiti da značajan broj pacijenata trpi oštećenja bubrega, srca i mozga, pa liječnici moraju liječiti i ta stanja, zajedno s respiratornom bolešću - upozorava. 

Čini se da se velik dio štete koju virus uzrokuje može pripisati afinitetu receptora - vrsti molekularnih 'vrata' u stanice - koji se zove ACE2. Stanice koje oblažu krvne žile u bubrezima, jetrenim kanalima, gušterači, u crijevnom traktu i sluznici dišnih putova, sve su prekrivene ACE2 receptorima, što virus može koristiti za 'hvatanje' i infekciju stanica, pišu stručnjaci tima iz Sveučilišta Columbia. 

Europska komisija odobrila prvi lijek za liječenje COVID-a, ali još ga se ne može nigdje kupiti
Europska komisija odobrila prvi lijek za liječenje COVID-a, ali još ga se ne može nigdje kupiti

- Ovi nalazi sugeriraju da se može pojaviti šteta na  više organa koja se barem djelomično može pripisati izravnom oštećenju  virusnog tkiva - piše u izvješću, a prenosi CNN. 

Infekcija korona virusom aktivira i imunološki sustav. Dio tog odgovora uključuje proizvodnju upalnih proteina nazvanih citokini. Ta  upala može oštetiti stanice i organe, a takozvana 'citokinska oluja' jedan je od uzroka teških simptoma.

- Ovaj je virus neobičan i teško je ne zastati i ne ostati impresioniran time koliko manifestacija može imati na ljudskom tijelu - kaže  dr. Mahesh Madhavan, još jedan kardiolog koji je sudjelovao u izradi pregleda studija.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako korona virus utječe na pojedine pacijente

Čini se da zgrušavanje krvi kod oboljelih od  Covida-19  uzrokuje nekoliko različitih problema: uz izravno oštećenje stanica u krvožilnom sustavu, dolazi i do ometanja različitih mehanizama zgrušavanja u samoj krvi. Tako nizak udio kisika u krvi uzrokovan upalom pluća može povećati vjerojatnost zgrušavanja krvi. 

Ti ugrušci mogu uzrokovati moždani i srčani udar, ili se mogu zavući u pluća, ili noge, na primjer. Oni mogu začepiti bubrege i ometaju tretman dijalizom, koji je potreban za preživljavanje najtežih bubrežnih bolesnika. Oštećenja gušterače mogu pogoršati stanje dijabetesa kod oboljele osobe, a pokazalo se da su pacijenti s dijabetesom izloženi najvećem riziku od teške bolesti i smrti od koronavirusa.

Virus može izravno oštetiti mozak, ali neki neurološki učinci vjerojatno su povezani i s liječenjem.

- Bolesnici s COVID-19 mogu se intubirati dva do tri tjedna; a četvrtina njih treba ventilatore po 30 ili više dana - kaže dr. Gupta. Dodaje da su to vrlo dugotrajne intubacije i pacijenti trebaju mnogo sedacije, uslijed koje se može javiti i tzv. 'ICU delirium'. Riječ je o mentalnom stanju kod ljudi koji su dugotrajno u jedinicama intenzivne njege, koje je bilo dobro poznato i prije Covid-19, a uključuje smušenost i halucinacije. To nije izravna posljedica zaraze virusom, nego više učinak produljene sedacije. 

Ljubitelji horor filmova se bolje nose s pandemijom Covida-19
Ljubitelji horor filmova se bolje nose s pandemijom Covida-19

Osim toga, virus utječe na imunološki sustav, jer iscrpljuje T-stanice koje tijelo inače koristi za borbu protiv virusnih infekcija.

- Kod 67 do 90 posto pacijenata koji boluju od Covida-19 bilježi se i kardinalni laboratorijski nalaz limfopenije, što je marker oslabljene stanične imunosti - pišu  istraživači. Ističu kako liječnici koji liječe oboljele od Covid-19 trebaju imati na umu sve ove činjenice kad se osoba s korona virusom pojavi u bolnici. 

Bilježi se i jedna dobra vijest. Naime, u spomenutom izvješću se navodi kako 'gastrointestinalni simptomi mogu biti povezani s dužim trajanjem bolesti, ali nisu povezani s povećanom smrtnošću'. Također, mnogi učinci na koži, poput osipa i ljubičastih pjega, ili natečenih prstiju na nogama, s vremenom se povlače.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi