To je to što me zanima!

Stomatologinja otkrila: Ovo je najveći i rašireni mit o karijesu

Zbog neinformiranosti i vjerovanja u mitove, čak 90 posto svjetske populacije ima karijes koji je prvenstveno kronična bolest te ju treba na vrijeme liječiti, kažu stručnjaci
Vidi originalni članak

Za velik broj ljudi, zdravlje zubi se čini manje važno od zdravlja ostatka tijela - što je izuzetno pogrešno, objašnjava dr. stomatologije, Ada S. Cooper. Karijes zahvaća gotovo 5 milijarde ljudi, tj. oko 90 posto svjetske populacije, neovisno o dobu ili spolu. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

I dok većina doživljava karijes samo kao "nešto crno" od čega zub počne boljeti, stomatolozi objašnjavaju kako je to kronična bolest koja može dovesti do gubitka zuba, ali biti i uzrokom ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Dr. Cooper smatra kako je neinformiranost najveći uzrok za tako velik broj karijesa, a tome pridonosi i najpopularniji mit o njemu - kako zub boli ako imate karijes.

UZROK NASTANKA Bijele mrlje na zubima: Zašto ih neki ljudi imaju, a neki ne?

Naime, osjet bola javlja se tek onda kad je karijes došao do živca, to je već uznapredovao oblik oštećenja zuba i liječenje je zahtjevnije od samog uklanjanja karijesa. Takav zub obično treba endodontski liječiti i na njega se obično preporučuje postavljanje krunice kako bi se dodatno zaštitio.

Pogledajte što se zapravo događa kad vam zubar popravlja zub:

Djeca nisu sklonija karijesu

Među druge mitove o karijesu spada onaj o tome kako su djeca sklonija njegovom nastanku, već upravo suprotno - kod djece i mladih jače je lučenje sline koja neutralizira kiselinu i tako štiti caklinu zuba, te sprječava nakupljanja plaka. Ono zbog čega djeca i tinejdžeri češće imaju pokvarene zube je unos prevelikih količina šećera te loša higijena zubi - od redovitog pranja do pregleda. 

ŠIROK OSMIJEH Ovo su razlozi zbog kojih imate žute zube, a ne biserno bijele

Sir čuva od pojave karijesa

Jedenje sira povećava proizvodnju alkalne kiseline u ustima i zbog toga je učinkovitije sredstvo u zaštiti zuba od žvakaće gume, tvrde znanstvenici s američke Akademije opće stomatologije. Oni su utvrdili da se žvakanjem sira stvara zaštitni sloj na zubima koji ih čuva od kiselina i nastanka karijesa.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

 

Idi na 24sata

Komentari 17

  • eho_ 10.02.2020.

    caries dentis..tko o kariesu barem nešta nezna? :) Ali nije doista loše znati koliko je bitna prevencija.To svakako me uključuje samo pranje zuba nakom jela üo .ogučnisti već i interdentalne četkice i konac, kao i antibakterialne tekućine za ispiranje usta. U slučaju da dođe do oboljenja, botno je prepoznati prije nego dođe do simptoma i dijagnoze, kako bi se moglo pristupiti liječenju. Najveći značaj imaju bakterije denatalnog plaka koji sadrže i pljuvačku, komadiće hrane i ostale prirodne supstance. A plak nastaje u zubnim jamicama - fisurama okluzalnih-griznih površina pretkutnjaka i kutnjaka..interdentalno- između zuba i oko plombe ili mosta u blizini gingive- desni i djeluje na metabolizam ugljičnih hidrata- stvara kiseline- PH vrjednost he umanjena i pokreće se lanac promjena na površini. Prvi stupanj je demineralizacija gleđi- difundiranja kalcijuma i iona fosfora. Na površini gleđi se pojavljuje bjelkasto zamućenje. Slijedeća faza je bakterijska invazija na demineralizirano mjesto.Ovisno kariesogenicitetu razne bakterije dospijevaju u gleđno- dentinsku granicu i bočno podminira gleđ u širinu.Faktori uzročnici karijesa su opći i lokalni. Ishrana, pol, rasa, nasljedni faktori, životno doba, funkcija endokrinih žlezda i ostalo spadaju u opće faktore. Loša oralna higijena, raspored i oblik zuba, pljuvačka, mikoorganizmi, jatrogeni faktori i dr. ubrajaju se u lokalne faktore. Prevencijom i redovnom kontrolom se nože solidno spriječiti i na vrijeme izliječiti..sanirati.

  • frajer.2 10.02.2020.

    Bezvezan clanak, nije navedeno ono najvaznije, a to je objeseno kod svake stomatoloske ordinacije, redoviti pregledi i kontrole i bez gaziranih sokova i slatkiša, šećer je zlo

Komentiraj...
Vidi sve komentare