To je to što me zanima!

Stručnjaci strahuju od širenja ospica: 'Komplikacije mogu biti od upale mozga do sljepoće'

Pedijatar Milivoj Jovančević napominje da su pod posebnim rizikom necijepljena djeca mlađa od godinu dana, njih oko 30.000, kao i stariji koji se nisu cijepili te imunokompromitirani
Vidi originalni članak

Ujedinjeni narodi i Svjetska zdravstvena organizacija objavili su kako očekuju veliki val zaraze ospica na području Balkana i susjednih država.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako provjeriti jeste li cijepljeni protiv ospica

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Uvoz virusa ospica samo je pitanje vremena - ustvrdio je za AFP službenik za imunizaciju u WHO-u Dragan Janković.

S tom se procjenom slaže i pedijatar prof. dr.sc. Milivoj Jovančević koji kaže kako je posljednja veća epidemija u Hrvatskoj bila 2019. godine, a HZJZ je tada zabilježio 53 slučaja zaraze.

- Sada je situacija još teža jer puno ljudi prelazi granice. Opasnost je posebno visoka u županijama u kojima je postotak necijepljenih niži od 95 posto. Riječ je o bolesti čije komplikacije mogu biti od upala mozga i moždanih ovojnica, upale pluća do sljepoće - ističe dr. Jovančević dodajući da su u posebnom riziku necijepljena djeca mlađa od godinu dana, njih oko 30.000, kao i stariji koji se nisu cijepili te imunokompromitirani. Najmanja je procijepljenost u Dubrovačko neretvanskoj županiji.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Nap* 08.03.2022.

    To moze bit opasno

  • Miro1Miro2 08.03.2022.

    rijetko kulturan 2.0, a cije je vlasnistvo dijete? Da nije drzave mozda? Nek si drzava sama napravi djecu onda! Prste dalje od djece.

  • MOC JE U ZNANJU 08.03.2022.

    Pa dobro vi doktori jer shvatate da je to sve projekat i plan SZO i zašto ne dignete svoj glas  protiv tog uvoza virusa , bakterija , itd ? Jeste li šta učili na MF i koliko se to kosi sa svim ovim što nam se danas dešava ? Ili u svemu vidite samo profit ? Strašno .

Komentiraj...
Vidi sve komentare