To je to što me zanima!

Stvorili molekulu koja sama topi salo, ne morate ni vježbati

'Mitohondrijski 'odvajači' su male molekule koje odlaze u mitohondrije kako bi stanicama pomogle da više dišu. Mijenjaju metabolizam u stanici tako da sagorimo više kalorija, a da ne vježbamo', kazali su stručnjaci
Vidi originalni članak

Pretilost pogađa više od 40 posto odraslih u SAD-u i 13 posto globalne populacije. Uz pretilost dolazi i niz drugih međusobno povezanih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti, dijabetes i bolesti masne jetre.

- Pretilost je najveći zdravstveni problem u Sjedinjenim Državama. Ali, ljudima je teško izgubiti kilograme i zadržati ih jer biti na dijeti može biti teško. Dakle, farmakološki pristup ili lijekovi mogu vam pomoći u održavanju linije - zaključili su Webster Santos, profesor kemije na Sveučilištu za znanost na Virginia Techu.

GLUMAČKE TRANSFORMACIJE Od anoreksije do pretilosti: On će sve učiniti za dobru ulogu...

Santos i njegovi kolege nedavno su identificirali mali mitohondrijski 'odvajač' nazvan BAM15, koji smanjuje tjelesnu masu masti bez utjecaja na unos hrane i mišićnu masu ili povećanje tjelesne temperature. Uz to, molekula smanjuje inzulinsku rezistenciju i blagotvorno djeluje na oksidativni stres i upalu.

Nalazi, objavljeni u časopisu Nature Communications 14. svibnja 2020., zvuče obećavajuće i nagovještaju liječenje od pretilosti, dijabetesa, a posebno bezalkoholnog steatohepatitisa (NASH), vrste masne bolesti jetre za koju je karakteristična upala i nakupljanje masti u jetri.

U narednih nekoliko godina očekuje se da će to stanje postati vodeći uzrok transplantacije jetre u SAD-u.

Mitohondrije se obično nazivaju moćnim stanicama. Organela stvara ATP, molekulu koja služi kao energetska valuta stanice, koja pokreće kretanje tijela i ostale biološke procese koji pomažu našem tijelu da pravilno funkcionira.

Da bi napravili ATP, hranjive tvari moraju biti spaljene i potrebno je uspostaviti protonsku pokretačku silu (PMF) unutar mitohondrija. PMF se stvara iz protonskog gradijenta, gdje je veća koncentracija protona izvan unutarnje membrane i niža koncentracija protona u matrici, odnosno prostora unutar unutarnje membrane. Stanica stvara ATP kad god protoni prođu kroz enzim nazvan ATP sintaza, koji je ugrađen u membranu. Dakle, oksidacija hranjivim tvarima ili sagorijevanje hranjivih tvari povezana je sa sintezom ATP-a.

- Dakle, sve što smanjuje PMF, može povećati disanje. Mitohondrijski 'odvajači' su male molekule koje odlaze u mitohondrije kako bi stanicama pomogle da više dišu. Učinkovito, mijenjaju metabolizam u stanici tako da sagorimo više kalorija, a da ne vježbamo - rekao je Santos, pridruženi član Tehničkog centra Virginia za otkrivanje lijekova.

IMAJU VELIK UTJECAJ Debljina i pretilost povećavaju šanse za rak - i to za 12 posto

Znajući da ove molekule mogu promijeniti metabolizam stanice, znanstvenici su željeli biti sigurni da lijek dostiže željene ciljeve i da je prije svega siguran. Kroz niz istraživanja na miševima, istraživači su otkrili da BAM15 nije toksičan, čak ni u velikim dozama, niti utječe na centar sitosti u mozgu, koji inače govori našem tijelu jesmo li smo gladni ili siti.

U prošlosti bi mnogi lijekovi protiv masti 'rekli' vašem tijelu da prestane jesti. No, kao rezultat, pacijenti bi se oporavljali i jeli više. U mišjim studijama BAM15 životinje su pojele istu količinu kao i kontrolna skupina - i dalje su gubile masnu masu.

Druga nuspojava prethodnih mitohondrijskih odvajača bila je povećana tjelesna temperatura. Pomoću rektalne sonde, istraživači su izmjerili tjelesnu temperaturu miševa koji su bili hranjeni BAM15. Nisu pronašli nikakvu promjenu tjelesne temperature.

No postavlja se jedno pitanje koje se odnosi na vrijeme poluraspada BAM15. Relativno je kratko u modelu miša, a za oralno doziranje kod ljudi, optimalni poluživot je mnogo duži.

Iako BAM15 ima ozbiljan potencijal kod miševa, lijek neće nužno biti uspješan kod ljudi - barem ne u istoj molekuli.

- Mi u osnovi tražimo otprilike istu vrstu molekula, ali treba duže ostati u tijelu da bi imala učinak - rekao je Santos.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare