Lifestyle

Komentari 5

Debljina i pretilost povećavaju šanse za rak - i to za 12 posto

Debljina i pretilost povećavaju šanse za rak - i to za 12 posto

Pretilost JE povezana s brzim porastom broja stanica, kao i s izlučivanjem visokih razina proteina i protuupalnih hormona poput estrogena, a sve je to povezano s karcinomima

Znanstvenici sa Sveučilišne bolnice Aarhus u Danskoj otkrili su kako prekomjerna težina i pretilost za 12 posto povećavaju rizik od nekoliko vrsta karcinoma - dojke, bubrega, mjehura, mozga, leukemije i ne-Hodgkinovog limfoma.

Za to je istraživanje tim znanstvenika pregledao podatke o oboljelima od karcinoma u Danskoj u razdoblju od 40 godina, od 1977. do 2016. godine. Među 313.311 odraslih osoba kojima su dijagnosticirane prekomjerna težina ili pretilost pronašli su  20.706 karcinoma.

Usporedbe radi, 18.480 karcinoma je u istom vremenskom razdoblju dijagnosticirano među općom danskom populacijom, što ukratko znači da su spomenuta stanja povećala rizik za ukupno 12 posto.

Zašto je pretilost povezana s povećanjem rizika od raka?

Znanstvenici su prije otkrili da je pretilost povezana s brzim porastom broja stanica, kao i s izlučivanjem visokih razina proteina i protuupalnih hormona poput estrogena, a sve je to povezano s karcinomima.

- S obzirom na sve veću epidemiju pretilosti, ovi nalazi dodatno ističu da je prijeko potrebno skupiti sve nedavne podatke o raku među pacijentima hospitaliziranim zbog prekomjerne težine i pretilosti - napisali su autori u studiji.

Pretilost je inače već poznata kao faktor rizika za nekoliko kroničnih zdravstvenih stanja, uključujući dijabetes tipa 2, moždani i srčani udar, a sada i za rak. Američki zdravstveni dužnosnici zato kažu da rješavanje epidemije pretilosti neće samo dovesti do boljih zdravstvenih ishoda, već da će i znatno smanjiti ukupne medicinske troškove liječenja .

U 2012. godini, istraživanje sa sveučilišta Cornell u New Yorku ustanovilo je da oko 21 posto ukupnih troškova u zdravstvu SAD-a odlazi na probleme sa debljinom i pretilosti, što je otprilike 190,2 milijarde dolara godišnje.

Ta stanja i dalje muče više od jedne trećine odraslih u SAD-u, a stručnjaci upozoravaju kako će ta brojka samo rasti - a znanstvenici s Harvardske škole za javno zdravstvo TH Chan predviđaju da će gotovo polovica svih Amerikanaca do 2030. godine biti pretila.

Tijekom zadnja dva desetljeća, u SAD- u su uvedeni nebrojeni programi koji među djecom i odraslima pokušavaju što više osvijestiti ovaj problem i koji se na razne načine  bore protiv rastuće  epidemije pretilosti.

Mnogi su slavni i poznati u SAD-u na neki način uključeni u kampanje koje upozoravaju na pretilost, a jedna od njih je i bivša prva dama Michelle Obama koja je s kampanjom "Krećemo se" vrlo aktivno sudjelovala u ovom problemu dok joj je suprug bio na dužnosti, a nastojala je popraviti prehranu i povećati aktivnost kod djece u SAD-u. 

POGLEDAJTE ŠTO ŠARIĆ MISLI O URNEBESNOJ ČESTITKI ALEKSANDRA VUČIĆA: 

 

Najčitaniji članci