Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Debljina i pretilost povećavaju šanse za rak - i to za 12 posto

Debljina i pretilost povećavaju šanse za rak - i to za 12 posto
1

Pretilost JE povezana s brzim porastom broja stanica, kao i s izlučivanjem visokih razina proteina i protuupalnih hormona poput estrogena, a sve je to povezano s karcinomima

VIDEO

Znanstvenici sa Sveučilišne bolnice Aarhus u Danskoj otkrili su kako prekomjerna težina i pretilost za 12 posto povećavaju rizik od nekoliko vrsta karcinoma - dojke, bubrega, mjehura, mozga, leukemije i ne-Hodgkinovog limfoma.

Za to je istraživanje tim znanstvenika pregledao podatke o oboljelima od karcinoma u Danskoj u razdoblju od 40 godina, od 1977. do 2016. godine. Među 313.311 odraslih osoba kojima su dijagnosticirane prekomjerna težina ili pretilost pronašli su  20.706 karcinoma.

Usporedbe radi, 18.480 karcinoma je u istom vremenskom razdoblju dijagnosticirano među općom danskom populacijom, što ukratko znači da su spomenuta stanja povećala rizik za ukupno 12 posto.

Zašto je pretilost povezana s povećanjem rizika od raka?

Znanstvenici su prije otkrili da je pretilost povezana s brzim porastom broja stanica, kao i s izlučivanjem visokih razina proteina i protuupalnih hormona poput estrogena, a sve je to povezano s karcinomima.

- S obzirom na sve veću epidemiju pretilosti, ovi nalazi dodatno ističu da je prijeko potrebno skupiti sve nedavne podatke o raku među pacijentima hospitaliziranim zbog prekomjerne težine i pretilosti - napisali su autori u studiji.

Pretilost je inače već poznata kao faktor rizika za nekoliko kroničnih zdravstvenih stanja, uključujući dijabetes tipa 2, moždani i srčani udar, a sada i za rak. Američki zdravstveni dužnosnici zato kažu da rješavanje epidemije pretilosti neće samo dovesti do boljih zdravstvenih ishoda, već da će i znatno smanjiti ukupne medicinske troškove liječenja .

U 2012. godini, istraživanje sa sveučilišta Cornell u New Yorku ustanovilo je da oko 21 posto ukupnih troškova u zdravstvu SAD-a odlazi na probleme sa debljinom i pretilosti, što je otprilike 190,2 milijarde dolara godišnje.

Vježbajte žustrije i uz glazbu, brže ćete mršaviti i biti zdraviji
Vježbajte žustrije i uz glazbu, brže ćete mršaviti i biti zdraviji

Ta stanja i dalje muče više od jedne trećine odraslih u SAD-u, a stručnjaci upozoravaju kako će ta brojka samo rasti - a znanstvenici s Harvardske škole za javno zdravstvo TH Chan predviđaju da će gotovo polovica svih Amerikanaca do 2030. godine biti pretila.

Tijekom zadnja dva desetljeća, u SAD- u su uvedeni nebrojeni programi koji među djecom i odraslima pokušavaju što više osvijestiti ovaj problem i koji se na razne načine  bore protiv rastuće  epidemije pretilosti.

Mnogi su slavni i poznati u SAD-u na neki način uključeni u kampanje koje upozoravaju na pretilost, a jedna od njih je i bivša prva dama Michelle Obama koja je s kampanjom "Krećemo se" vrlo aktivno sudjelovala u ovom problemu dok joj je suprug bio na dužnosti, a nastojala je popraviti prehranu i povećati aktivnost kod djece u SAD-u. 

POGLEDAJTE ŠTO ŠARIĆ MISLI O URNEBESNOJ ČESTITKI ALEKSANDRA VUČIĆA: 

Pokretanje videa...

08:55

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'