To je to što me zanima!

Sunčanje i solarij djeluju poput droge i mogu stvoriti ovisnost

Sunčanje potiče stvaranje endorfina zaslužnih za osjećaj ugode, pa može i olakšati bol, što objašnjava zašto je i solarijima teško odoljeti te kako stvaraju ovisnost
Vidi originalni članak

Unatoč dokazanim rizicima prekomjernog  izlaganja suncu i solariju, milijuni ljudi diljem svijeta ne mogu odoljeti osjećaju koji u njima izaziva sunčanje. To čak može prerasti i u ovisnost, po svom djelovanju i snazi sličnoj ovisnosti o drogama, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Harvard.

Objašnjavaju kako sunčanje potiče tijelo na proizvodnju tzv. hormona sreće endorfina, kemijskih spojeva koji izazivaju osjećaj ugode i smanjuju bol, piše Daily Mail.

Testiranja na životinjama su pokazala da one mogu razviti ovisnost o sunčanju kroz šest tjedana, kao i osjećati neugodne posljedice odvikavanja ako im se ono uskrati. U razdoblju sunčanja, količina endorfina u krvi se drastično povećala, a u nedostatku UV svjetlosti životinje su počele drhtati i škrgutati zubima

- Čini se kako smo genetski programirani da postanemo ovisni o suncu, što je s današnjim opasnim UV zračenjem problematično i donosi rizik za zdravlje - rekao je voditelj studije, profesor David Fisher.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Mustafa Aga 21.06.2014.

    Cista glupost...Ovisnost od suncanja i solarija...

  • Plavusa131 20.06.2014.

    Priznajem...ovisna sam...o suncu i moru.

  • zutko 20.06.2014.

    javljam se kao nepopravljiva ovisnica o sunčanju i suncu; kad god mogu ispružim se na terasi; jučer sam se sunčala i prijepodne i poslijepodne. Jednostavno, sunce mi paše, ne sunčam se dugo; max.1 sat i to je to, ali nema mi ništa bolje nego kad legnem i osjetim toplinu sunca na koži, a imam već i lijepu boju....I istina je da sunce pomaže kod bolova, naročito za žene kad su u PMS-u i bolnih jajnika, ali kontraefekt može biti samo glavobolja od previše sunca. Dragi moji, uživajte u suncu, ali umjereno kao i u svemu........l.p. :):):):):):):):)

Komentiraj...
Vidi sve komentare