To je to što me zanima!

Super kokteli za najluđu noć: Najtraženiji je Pornstar Martini

U novogodišnjoj noći, smatra naš poznati barmen Dominik Bečvardi, treba se počastiti s luksuznijim alkoholom koji nemamo prilike piti svaki dan....
Vidi originalni članak

Svakome luksuz predstavlja nešto drugo, no sigurno je da upotreba 'boljih' alkohola i korištenje pjenušaca i šampanjaca u koktelima pruža taj osjećaj posebnosti. Bitno je i da se upravo za doček počastimo s nečim što ne pijemo često te tako uđemo u Novu godinu na najbolji mogući način, kaže nam poznati zagrebački barmen Dominik Bečvardi, suvlasnik Peaches & Cream bara na Trešnjevci.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Zimski su sastojci novogodišnjih koktela neizostavni jer svaku zimu biramo arome koje nas vraćaju u najljepše trenutke koje smo proveli s dragim ljudima, a to su ipak klasične božićne arome poput anisa, cimeta, jabuke, karamele, čokolade i slično. To su, naglašava nam Dominik, većinom topliji okusi za razliku ljetnih, kad više biramo svježe, primjerice citrusne note...

- U koktele se mogu dodati i šampanjac i mineralna. Oba sastojka na svoj način utječu na koktel. Pjenušava vina dodaju 'tijelo' koktelu s kiselinama koje imaju u sebi ili note kvasaca u slučaju da koristimo šampanjac. S druge strane, mineralna voda osvježava piće bez da dodaje 'tijelo' okusa, nego služi da piće bude dulje i osvježavajuće - objašnjava naš sugovornik koji uz sebe ima odličnu ekipu školovanih barmena.

U Peaches & Cream baru uvijek je aktualna koktel lista potpisnih koktela koji su svi jednako popularni, a izvan toga, kao i svake zime, traže se topli napitci kao što su kuhana vina, vruće čokolade i topli kokteli.

ISPROBAJTE RECEPTE Blagdanski kokteli: Topli mojito idealan je za vrijeme blagdana

- Moj prijedlog za najluđu noć u godini je koktel za dame i koktel za gospodu. Vrlo se lako i jednostavno mogu pripremiti kod kuće, a za njih vam ne treba niti šejker, nego samo dugačka barska žlica i led. Dame i tako više vole gin koji će se odlično nadopuniti s pjenušavim vinom, dok za gospodu ipak ide nešto jača varijanta s burbonom i Camparijem. Treći prijedlog je jedan od najtraženijih koktela ove godine, ali napravljen u našoj varijanti - Pornstar Martini. U originalu je ovo kombinacija votke, vanilije, marakuje i limete, a mi smo malo zakomplicirali stvari kako bismo dobili profinjeni okus koji odlično uvodi u Novu godinu - govori Dominik. Zanimalo nas je i kako bi koktel trebalo piti, a da se ne napijemo prebrzo...

- Na ovo pitanje i ja tražim odgovor, pogotovo nakon novogodišnje večeri. Pametno je držati se klasičnih savjeta. Jesti prije ili tijekom uživanja u koktelima, piti puno vode kroz večer i jednostavno biti svjestan u kojem ste stanju tijekom večeri i kad je dosta - zaključuje Dominik.

French 75 (za dame)

Sastojci: 30 ml gina, 15 ml svježeg soka limuna, 10 ml šećernog sirupa, 50 ml pjenušavog vina

Dekoracija: korica limuna

Čaša: vinska

Priprema: Sve sastojke izlite u vinsku čašu i promiješajte barskom žlicom. Dekorirajte koricom limuna. Za šećerni sirup: U omjerima 1/1 rastopite šećer u zagrijanoj vodi. Miješajte dok se sav šećer ne rastopi, pa prelijte u bocu i držite u frižideru.

IZ DOMAĆIH KAFIĆA Top 10 recepata za tople napitke i koktele: U kavu ide i tekila

Boulevardier (za gospodu)

Sastojci: 30 ml bourbona, 20 ml slatkog vermuta, 20 ml Camparija

Dekoracija: korica naranče

Čaša: niska

Priprema: Sve sastojke ulijte u čašu, stavite led i promiješajte barskom žlicom dvadesetak puta. Dekorirajte koricom naranče.

P&C Pornstar Martini

Sastojci: 50 ml Peaches Pornstar votke, 80 ml pjenušavog vina

Dekoracija: premaz redukcije marakuja sirupa na unutarnji rub čaše

Čaša: coupe

Priprema: Za Peaches Pornstar votku: Kokosov maslac rastopite i pomiješajte s marakujom i vanilijom. Pustite smjesu 24 sata da se infuzira. Nakon toga ponovno rastopite infuziran kokosov maslac, odstranite krute tvari i pomiješajte s votkom. Pustite 24 sada da se arome infuziraju te nakon toga stavite tekućinu u led kako bi se maslac stisnuo. Nakon toga odvojite maslac od votke i dobili ste finalni produkt - votku koja je potpuno prozirna i ima arome vanilije i marakuje. Zadnji korak je balansirati kiseline i šećere u dobivenoj votki. Pomiješajte ju s pjenušavim vinom u čaši i koktel je spreman. 

EKSPLOZIJA OKUSA U fine božićne koktele idu pire od tikve, datulje, kesteni, papar

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 𝓝𝓲𝓷𝓪 𝓽𝓱𝓮 𝓫𝓪𝓭𝓪𝓼𝓼 31.12.2023.

    Je l i org#zam uracunat? :P

Komentiraj...
Vidi sve komentare