To je to što me zanima!

Super tajni recepti za brzo gotovo najslasnije povrće

“Ozloglašenim” prokulicama ili prekuhanoj brokuli okus popravlja priprema, a “obične” korabice oplemeni nadjev od mljevenog mesa i tikvica
Vidi originalni članak

Iako mrkva može “podnijeti” paru, vodu i vatru, ipak je najukusnija narezana na kolutiće te pirjana sa žličicom ulja i šećera te četvrtinom šalice vode. Brokuli iz pećnice ili poprženoj dovoljno je malo soli i maslinova ulja. Kuha li se, najbolja je “al dente” - s vatre se makne nakon pet minuta. I tikvicama odgovara minimalizam. Ukusne su na pari, ali i popržene te poprskane sezamovim ili maslinovim uljem. Svakoj vrsti povrća ne odgovara svaka priprema, a da biste “izvukli” najbolje, najvažnije je kuhanje prilagoditi strukturi. Tako se špinat i blitva mogu kratko skuhati iznad lonca s vrućom vodom i propirjati u tavi na malo maslaca, a patlidžan je slastan izrezan na ploške, nasoljen i popečen u grill tavi. Svježe zamisli povrće pretvaraju u fantaziju okusa i izvrstan prilog, pa čak i glavno jelo. Korabica se može izdubiti, nadjenuti mljevenim mesom, tikvicama i naribanim mesom korabice te peći oko pola sata - a da bi bila sočnija, podlije se temeljcem ili bijelim vinom. Vrsni kuhari skuhaju komade korabice na pari pa ih zgnječe u pire s maslacem i začinima. Mrkva će dobiti novo ruho ako se pomiješaju smeđi šećer, sol, đumbir i škrobno brašno te doda narančin sok. Kuhajte miješajući dok se ne zgusne te umiješajte maslac i prelijte po pečenoj mrkvi. “Ozloglašenom” kelju pupčaru, koji se često raskuha, okus će popraviti začini - ali i priprema. Zarežite dno u obliku slova “x” da bi toplina došla do središta glavice.

Začini oplemenjuju okus povrća
Kelj pupčar oplemenit će mješavina vlasca, mladog luka i senfa, a mrkva se može preliti narančinim sokom, curryjem, medom, i koprom. Uz kupus pristaju sjemenke kima, češnjak, slatko-kiseli okus šećera i octa, sojin umak, đumbir i jabuka te sezamovo ulje.

Krumpir povezuje meso ili postaje kremast preljev
Pire se lako transformira u kremast preljev za salatu. Izmiješajte ga s nasjeckanim češnjakom i limunovim sokom ili octom te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Kockice kuhanoga krumpira možete iskoristiti za povezivanje mljevenog mesa umjesto krušnim mrvicama.

Krastavac se pirja, puni ili miksa u proljetnu juhu
Prerežite krastavac po dužini, izvadite sjemenke, uronite u vodu na pet minuta te napunite vrućom rižom začinjenom curryjem i sojinim umakom. Kriške krastavaca mogu se propirjati na maslacu i posuti koprom, a izmiksaju li se komadići oguljenoga krastavca, jogurt, češnjak, kopar, limunov sok, sol i papar, dobiva se osvježavajuća proljetna juha.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare