To je to što me zanima!

Super trikovi s octom u domu: Miče kamenac, čisti, izbjeljuje...

Kod pranja osjetljive odjeće koja je umrljana ili ima neugodan miris, pustite je da se namače u kupki s octom i vodom nekoliko sati ili preko noći, a zatim operite kao i obično
Vidi originalni članak

Kupujemo ga za salatu, a koristimo i kao prirodno sredstvo za čišćenje doma - no tu odlične primjene octa ne staju. Stručnjaci preporučuju korištenje alkoholnog octa u procesu pranja odjeće koju ne samo da pere, već i deodorizira, posvjetljuje i omekšava tkaninu, piše mbg.

POGLEDAJTE VIDEO: Čišćenje kamenca octom

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

I iako njegov miris može upućivati na suprotno, ako ga pravilno koristimo, na odjeći neće ostati nikakvi tragovi mirisa, osim odlične svježine. Osim toga, siguran je za korištenje za one s osjetljivom kožom koju obično iritiraju tradicionalni kemijski deterdženti i nježnije utječe na okoliš od proizvoda koji mogu zagađivati ​​vodene putove nakon što se ispiru u odvod.

1. Koristite ga kao deterdžent

Da biste osvježili staru odjeću, dodajte pola šalice destiliranog alkoholnog octa u odjeljak za deterdžent u vašoj perilici rublja i pokrenite je kao i obično. Nećete trebati dodavati deterdžent. Iznenađujuće, jak miris octa neutralizira mirise, a miris octa vrlo brzo nestaje, kaže stručnjakinja za toksine iz okoliša, Tonya Harris.

Možete uliti i pola šalice octa u svoj glavni bubanj nakon razrjeđivanja šalicom vode. Voda je ovdje važna: budući da je ocat kiseo, ne želite ga stavljati izravno na odjeću.

2. Koristite ga za čišćenje unutrašnjosti perilice rublja

Nakon što vaša odjeća bude čista, pobrinite se i za čistoću svoje perilice rublja. Započnite s praznom perilicom rublja i dodajte oko 2 šalice sode bikarbone izravno u bubanj.

Zatim dodajte 2 šalice običnog alkoholnog octa i 10 kapi esencijalnog ulja poput čajevca ili lavande. Prođite još jedan ciklus i postavite ga na najdužu i najtopliju postavku programa. Ocat će vam pomoći razbiti sve naslage i dodatno ukloniti pljesnive mirise.

PRAKTIČNO I KORISNO 7 super savjeta za uštedu: Sami napravite sredstva za čišćenje i promišljeno rasporedite novac

3. Uklanjanje mrlja

Ocat nije nužno dovoljno jak za suzbijanje dubokih mrlja. Primjerice, za crna vina i masnoće vjerojatno će vam trebati mješavina na bazi vodikovog peroksida.

Međutim, lagane površinske mrlje mogu nestati ako se prethodno obrade mješavinom od 1 žlice alkoholnog octa i 1 žlice njegovog rođaka, jabučnog octa. Nanesite na mrlju na odjeći i pustite da odstoji nekoliko minuta, a zatim odmah operite normalno.

4. Osvježavanje ručnika

Prema Marceli Barraza, osnivačici usluge prirodnog čišćenja, ocat posebno dobro djeluje za čišćenje prljavih ručnika. Naime, dokazano je kako stavljanje omekšivača u proces pranja ručnika smanjuje njihovu moć upijanja. 

Ručnike perite na temperaturi između 60 i 90 Celzijusa, dodajte tekući deterdžent za rublje i pola šalice alkoholnog octa umjesto omekšivača.

5. Koristite ga kod pranja na ruke

Kod pranja osjetljive odjeće koja je umrljana ili ima neugodan miris, pustite je da se namače u kupki s octom i vodom nekoliko sati ili preko noći, a zatim operite kao i obično.

Harris kaže da bi razrjeđivanje 1 šalice octa u 4 litre tople vode trebalo funkcionirati za većinu tkanina; samo prvo pročitajte etiketu kako biste bili sigurni da nema posebne upute za pranje.

6. Vraćanje bijele boje

Ako je vaše rublje, majice ili čarape s vremenom poprimilo sive i žućkaste nijanse, vratite im bjelinu s octom. Harris savjetuje da zakuhate veliki lonac vode na štednjaku i dodajte 1 šalicu octa.

Maknite s vatre i pustite da se predmeti namaču preko noći, a zatim operite kao i obično. 

TAJNE ČIŠĆENJA Ove površine ne čistite sodom bikarbonom: Možete ih uništiti

7. Koristite ga za pranje zavjesa na tušu

Zavjese za tuširanje s vremenom mogu postati pljesnive i treba ih čistiti mjesečno. Stručnjakinja za prirodno čišćenje i osnivačica Clean Mame Becky Rapinchuk nedavno je podijelila svoj recept za sredstvo za čišćenje tuša: Kada perete zavjesu u veš mašini, dodajte pola šalice alkoholnog octa destiliranog u šalicu vode u bubanj (uz vaš uobičajeni deterdžent).

8. Koristite ga kao omekšivač

Omekšivači tkanine prepuni su kemikalija koje mogu štetiti okolišu i odjeći, a lako ih može zamijeniti ocat.

Harris ovdje preporučuje upotrebu sličnog postupka koji biste koristili za deterdžent: Jednostavno dodajte pola šalice octa u pretinac za omekšivač ili, alternativno ulijte mješavinu pola šalice octa i 1 šalicu vode na početku ciklusa ispiranja.

9. Koristite ga za čišćenje vanjske strane perilice rublja

I na kraju, ostatke octa možete upotrijebiti za osvježavanje vanjske strane perilice, sušilice i ostalih tvrdih površina u vašoj praonici rublja - iako Barraza napominje da može oštetiti porozno kamenje poput mramora, granita i vapnenca, pa ga nemojte koristiti na njemu.  

VIŠE VREMENA ZA DRUŽENJE Mama koju je nered izludio bacila 3500 stvari iz kuće: 'Sad sve pospremim u par minuta'

Za brzo univerzalno sredstvo za čišćenje jednostavno kombinirajte jedan dio octa i dva dijela vode u boci s raspršivačem, a zatim dodajte esencijalna ulja za faktor ugodnog mirisa.

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Buahahahaha 02.11.2022.

    Solna kiselina najbolja

Komentiraj...
Vidi sve komentare