Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Super trikovi s octom u domu: Miče kamenac, čisti, izbjeljuje...

Super trikovi s octom u domu: Miče kamenac, čisti, izbjeljuje...

Kod pranja osjetljive odjeće koja je umrljana ili ima neugodan miris, pustite je da se namače u kupki s octom i vodom nekoliko sati ili preko noći, a zatim operite kao i obično

VIDEO

Kupujemo ga za salatu, a koristimo i kao prirodno sredstvo za čišćenje doma - no tu odlične primjene octa ne staju. Stručnjaci preporučuju korištenje alkoholnog octa u procesu pranja odjeće koju ne samo da pere, već i deodorizira, posvjetljuje i omekšava tkaninu, piše mbg.

POGLEDAJTE VIDEO: Čišćenje kamenca octom

Pokretanje videa...

Savjeti za čišćenje octom 01:49

I iako njegov miris može upućivati na suprotno, ako ga pravilno koristimo, na odjeći neće ostati nikakvi tragovi mirisa, osim odlične svježine. Osim toga, siguran je za korištenje za one s osjetljivom kožom koju obično iritiraju tradicionalni kemijski deterdženti i nježnije utječe na okoliš od proizvoda koji mogu zagađivati ​​vodene putove nakon što se ispiru u odvod.

1. Koristite ga kao deterdžent

Da biste osvježili staru odjeću, dodajte pola šalice destiliranog alkoholnog octa u odjeljak za deterdžent u vašoj perilici rublja i pokrenite je kao i obično. Nećete trebati dodavati deterdžent. Iznenađujuće, jak miris octa neutralizira mirise, a miris octa vrlo brzo nestaje, kaže stručnjakinja za toksine iz okoliša, Tonya Harris.

dreamstime

Možete uliti i pola šalice octa u svoj glavni bubanj nakon razrjeđivanja šalicom vode. Voda je ovdje važna: budući da je ocat kiseo, ne želite ga stavljati izravno na odjeću.

2. Koristite ga za čišćenje unutrašnjosti perilice rublja

Nakon što vaša odjeća bude čista, pobrinite se i za čistoću svoje perilice rublja. Započnite s praznom perilicom rublja i dodajte oko 2 šalice sode bikarbone izravno u bubanj.

Zatim dodajte 2 šalice običnog alkoholnog octa i 10 kapi esencijalnog ulja poput čajevca ili lavande. Prođite još jedan ciklus i postavite ga na najdužu i najtopliju postavku programa. Ocat će vam pomoći razbiti sve naslage i dodatno ukloniti pljesnive mirise.

7 super savjeta za uštedu: Sami napravite sredstva za čišćenje i promišljeno rasporedite novac
7 super savjeta za uštedu: Sami napravite sredstva za čišćenje i promišljeno rasporedite novac

3. Uklanjanje mrlja

Ocat nije nužno dovoljno jak za suzbijanje dubokih mrlja. Primjerice, za crna vina i masnoće vjerojatno će vam trebati mješavina na bazi vodikovog peroksida.

Međutim, lagane površinske mrlje mogu nestati ako se prethodno obrade mješavinom od 1 žlice alkoholnog octa i 1 žlice njegovog rođaka, jabučnog octa. Nanesite na mrlju na odjeći i pustite da odstoji nekoliko minuta, a zatim odmah operite normalno.

4. Osvježavanje ručnika

Prema Marceli Barraza, osnivačici usluge prirodnog čišćenja, ocat posebno dobro djeluje za čišćenje prljavih ručnika. Naime, dokazano je kako stavljanje omekšivača u proces pranja ručnika smanjuje njihovu moć upijanja. 

Ručnike perite na temperaturi između 60 i 90 Celzijusa, dodajte tekući deterdžent za rublje i pola šalice alkoholnog octa umjesto omekšivača.

5. Koristite ga kod pranja na ruke

Kod pranja osjetljive odjeće koja je umrljana ili ima neugodan miris, pustite je da se namače u kupki s octom i vodom nekoliko sati ili preko noći, a zatim operite kao i obično.

Harris kaže da bi razrjeđivanje 1 šalice octa u 4 litre tople vode trebalo funkcionirati za većinu tkanina; samo prvo pročitajte etiketu kako biste bili sigurni da nema posebne upute za pranje.

6. Vraćanje bijele boje

Ako je vaše rublje, majice ili čarape s vremenom poprimilo sive i žućkaste nijanse, vratite im bjelinu s octom. Harris savjetuje da zakuhate veliki lonac vode na štednjaku i dodajte 1 šalicu octa.

Maknite s vatre i pustite da se predmeti namaču preko noći, a zatim operite kao i obično. 

Ove površine ne čistite sodom bikarbonom: Možete ih uništiti
Ove površine ne čistite sodom bikarbonom: Možete ih uništiti

7. Koristite ga za pranje zavjesa na tušu

Zavjese za tuširanje s vremenom mogu postati pljesnive i treba ih čistiti mjesečno. Stručnjakinja za prirodno čišćenje i osnivačica Clean Mame Becky Rapinchuk nedavno je podijelila svoj recept za sredstvo za čišćenje tuša: Kada perete zavjesu u veš mašini, dodajte pola šalice alkoholnog octa destiliranog u šalicu vode u bubanj (uz vaš uobičajeni deterdžent).

8. Koristite ga kao omekšivač

Omekšivači tkanine prepuni su kemikalija koje mogu štetiti okolišu i odjeći, a lako ih može zamijeniti ocat.

Natural cleaners concept. Natural organic eco friendly home cleaning ingredients, white vinegar, lemon, baking soda, citric acid on wood tray on window sill, window on background. Lot of copy space.

Harris ovdje preporučuje upotrebu sličnog postupka koji biste koristili za deterdžent: Jednostavno dodajte pola šalice octa u pretinac za omekšivač ili, alternativno ulijte mješavinu pola šalice octa i 1 šalicu vode na početku ciklusa ispiranja.

9. Koristite ga za čišćenje vanjske strane perilice rublja

I na kraju, ostatke octa možete upotrijebiti za osvježavanje vanjske strane perilice, sušilice i ostalih tvrdih površina u vašoj praonici rublja - iako Barraza napominje da može oštetiti porozno kamenje poput mramora, granita i vapnenca, pa ga nemojte koristiti na njemu.  

Mama koju je nered izludio bacila 3500 stvari iz kuće: 'Sad sve pospremim u par minuta'
Mama koju je nered izludio bacila 3500 stvari iz kuće: 'Sad sve pospremim u par minuta'

Za brzo univerzalno sredstvo za čišćenje jednostavno kombinirajte jedan dio octa i dva dijela vode u boci s raspršivačem, a zatim dodajte esencijalna ulja za faktor ugodnog mirisa.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA ZA SUBOTU

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 27. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Jeste li ikad vidjeli nešto slično? Pokazala svoju novu manikuru i 'zgrozila' cijeli internet
ŠTO VI MISLITE?

Jeste li ikad vidjeli nešto slično? Pokazala svoju novu manikuru i 'zgrozila' cijeli internet

Umjesto lijepih uređenih varijanti sa sjajnim česticama ili nekom od proljetnih, pastelnih boja, ova se dama odlučila za mnogo 'opasniji' izgled noktiju