To je to što me zanima!

Svaki poremećaj ciklusa mjesečnice je alarm tijela

Nepravilan ciklus ili izostanak mjesečnice ne smije se ignorirati jer može biti prvi znak osteoporoze, različitih infekcija ili problema s maternicom
Vidi originalni članak

Potaknuto nepravilnim radom organizma, tijelo osjeća da nije najbolje vrijeme za majčinstvo i zato zaustavlja mjesečnicu, tvrde američki stručnjaci. Zato treba osluškivati ritam tijela i reagirati na nepravilnosti kao što su kašnjenje ili neuobičajeno snažni bolovi te obilna krvarenja. Nepravilan ciklus uobičajen je kod adolescentica i prije menopauze, no "kasne li vam stvari", a ne spadate u ni jednu od te dvije grupe, posjetite liječnika. Bolna mjesečnica ili disminoreja javlja se često i većinom u zdravih žena. No katkad može ukazivati na bolest koja se treba liječiti poput primjerice različitih infekcija ili problema s maternicom. Izostanak mjesečnice može biti znak prehrambenih poremećaja poput anoreksije ili niske razine estrogena, koja pojačava rizik od osteoporoze.

BOL UPOZORAVA NA NEPLODNOST
Jaki bolovi i obilno krvarenje može ukazivati na opasne bolesti poput ciste jajnika, raka maternice ili endometrioze, odnosno promjena tkiva maternice. Ona je glavni krivac za neplodnost u do 40 posto slučajeva, pokazuje američko istraživanje, a u najvećoj su opasnosti žene u tridesetim godinama, dok se simptomi mogu povući u trudnoći.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare