To je to što me zanima!

Sve prednosti i mane spavanja na trbuhu, leđima i na boku

Položaj fetusa sprječava bol u leđima zato što prati prirodnu zakrivljenost kralježnice i olakšava disanje dok spavanje na leđima štiti od boli u kralježnici
Vidi originalni članak

Dobar san jača imunološki sustav, daje energiju i povećava koncentraciju, a u tome veliku ulogu ima i položaj spavanja. Tako spavanje na boku najbolje štiti kralježnicu, a san na trbuhu smanjuje pritisak na diskove, piše Fitsugar.com.  

Spavanje na leđima: Odlično za kralježnicu, loše za hrkače

Spavanje na leđima štiti od boli u kralježnici i vratu. Najbolji je izbor za zdravlje unutarnjih organa, a pomaže i kod mršavljenja. Da bi kralježnica bila u pravilnom položaju najbolje je ispod koljena staviti jastuk kao potporanj. Međutim, ovaj položaj ne preporučuje se ljudima koji hrču zato što će samo pogoršati njihovo stanje. Jezik pada u donji dio grla i zatvara dišne puteve zbog čega je hrkanje još intenzivnije. 

Spavanje na boku: Odlično za disanje, loše za lice

Fetalni položaj ili spavanje na boku sprečava pojavu bolova u leđima zato što prati prirodnu zakrivljenost kralježnice. Najvažnije je da je glava u istoj ravnini kao i tijelo, odnosno na jastuku, jer biste u suprotnom mogli iskriviti vrat i pokvariti držanje. 

Također, ovaj položaj olakšava disanje i napinjanje trbuha te ublažava žgaravicu. Najbolji je izbor za sve one koji hrču, no mana mu je ta što uzrokuje bore. Koža je stalno naslonjena na jastuk što uzrokuje gužvanje i pucanje. 

Spavanje na trbuhu: Dobro za bol u donjem dijelu leđa, loše za kralježnicu

Povremeno spavanje na trbuhu ublažava bolove u donjem dijelu kralježnice jer smanjuje pritisak na diskove kralježnice. U tom slučaju može vam pomoći. 

No stručnjaci ističu da je ovaj položaj najriskantniji za leđa. Spavanje na trbuhu ravna prirodno zakrivljeni donji dio leđa, a glava je cijelo vrijeme u istom položaju što nepovoljno utječe na vratnu kralježnicu. Zato se stvara pritisak na živce, zbog čega su nakon buđenja mogući trnci i gubitak osjećaja u rukama i nogama.   

Idi na 24sata

Komentari 45

  • greta guslar 16.07.2013.

    U članku hrpa netočnih gluposti.... inače, ležanje na lijevom boku čuva srce i olakšava njegov rad... ležanje na leđima skračuje život i posebno opasno za trudnice.... ostali položaji ionako se izmjenjuju kod svakog spavanja!

  • Timmy2 15.07.2013.

    Volim spavati na trbuhu.! Na leđima nema šanse.!

  • ugly chick 15.07.2013.

    Sto ce netko tko je naviknut spavati na trbuhu i ne moze zaspati ni u bilo kojem drugom polozaju ako zatrudni?

Komentiraj...
Vidi sve komentare