To je to što me zanima!

Invalidska kolica uskoro bi mogli zamijeniti korisniji roboti

Baš kao što su električni automobili i romobili sve češći odabir za prijevoz od kuće do posla, isto bi se u vrlo skoroj budućnosti moglo dogoditi i s robotskim pomagalima koja će zamijeniti klasična invalidska kolica
Vidi originalni članak

Do prošloga ljeta jedini život koji je četverogodišnja Luz d’Luna Caro Quinteros-Pitts poznavala bio je onaj u invalidskim kolicima. A tada joj je majka kući donijela robota-trenera po imenu Trexo.

- Neurolog nam je rekao da ne očekujemo da će naša Luz ikada stati na svoje noge, a kamoli hodati. Nikada nisam mislila da će roboti postati dio mog života - rekla je majka Caro Quinteros-Pitts te dodala da je njezina kći u samo mjesec dana pokazala velik napredak. 

POGLEDAJTE VIDEO: Branimir Makanec sa svojim robotom nakon 40 godina

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Prije bi svakodnevno bolno plakala. Sada kućom više ne odzvanja plač, ona se u svom tijelu osjeća vrlo ugodno - dodala je mama pokazujući kako njihov robot pomaže malenoj da vježba hodanje. 

STUDIJA Rak vrata maternice: Roboti ga dijagnosticiraju bolje od ljudi

I grupa Caltech razvila je robotsko pomagalo koje pomaže ljudima s invaliditetom da se lakše kreću. 

- Invalidska kolica bi napokon trebala otići u povijest. Naš Exoskeleton je razvijen da poveća postojeću snagu bolesnika. On 'nosi' bolesnika koji je prikačen za njega tijekom vježbanja hodanja - kaže Caltechov inženjer Aaron Ames i dodaje da iako su jako skupi postoji nada da bi uskoro mogli postati prihvatljiviji širem krugu ljudi. 

'ŠARMANTNA' I INFORMATIVNA Nova 'djelatnica' u Zračnoj luci u Zagrebu - robotica Viktorija

- Imamo znanje i tehnologiju. Na nama je sada da učinimo sve da exoskeletoni što prije uđu u domove ljudi - dodao je. 

U videu koji je CNBC objavio na YouTubeu pogledajte zašto su invalidska kolica još uvijek jedino rješenje s poteškoćama u kretanju i kako će ih roboti vrlo brzo zamijeniti. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare