To je to što me zanima!

Svjetski je dan menopauze: Što se tad događa u ženskom tijelu

Danas, 18. listopada, širom svijeta obilježava se Svjetski dan menopauze kako bi se podigla svijest o utjecaju koje menopauza može imati na svakodnevni život žena
Vidi originalni članak

Što je menopauza i što ju uzrokuje?

Menopauza je prirodni proces koji se događa kad žene prestanu imati menstruaciju i više ne mogu začeti prirodnim putem. Proces menopauze se odvija kad se u ženskom tijelu mijenja razina hormona, navodi  British Menopause Society.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Tijekom plodnih godina žene, njezina sposobnost da svaki mjesec stvara jajašca je povezana s oslobađanjem tri reproduktivna hormona (estradiola, estrona i estriola) koji se zajedno nazivaju estrogenom - objašnjavaju iz Udruženja za brigu o ženskom zdravlju Women's Health Concern.

KADA IĆI LIJEČNIKU? Testosteron kod žena i želja za seksom - koji put ga je premalo

- Kako žene postaju starije, pohranjivanje jajašaca u jajnicima je sve slabije i smanjuje se mogućnost začeća. U ovom se trenutku stvara manje estrogena, zbog čega se tijelo drugačije ponaša - zaključili su.

Dodaju i kako ne postoji 'jasan uzrok' zašto neke žene menopauzu dožive prerano.

Menopauza se može pojaviti i nakon različitih medicinskih tretmana, uključujući kirurško uklanjanje jednog ili oba jajnika, kemoterapiju, radioterapiju i liječenje karcinoma dojke.

U kojoj dobi žene doživljavaju menopauzu?

Menopauza se obično javlja kod žena u dobi između 45 i 55 godina.

Ako žena mlađa od 40 godina doživi menopauzu, riječ je o preranoj menopauzi, navodi Kraljevski koledž opstetričara i ginekologa (RCOG).

Preuranjena menopauza javlja se kod otprilike jedne od 100 žena.

Koji su simptomi menopauze?

Iako se simptomi menopauze mogu pojaviti tijekom nekoliko mjeseci, žena je po definiciji u menopauzi nakon što nije imala mjesečnicu 12 mjeseci. Iako neće sve žene osjetiti iste simptome, oni najuobičajeniji su:

  • Navale vrućine
  • Nesanica
  • Vaginalna suhoća
  • Smanjeni seksualni nagon
  • Loše raspoloženje
  • Anksioznost
  • Noćno znojenje
  • Nelagoda tijekom seksa
  • Poteškoće s koncentracijom
  • Problemi s memorijom

Prije nego što dožive menopauzu, žene mogu doživjeti raniju fazu koja se zove perimenopauza, a simptomi mogu biti slični.

NHS naglašava da simptomi menopauze mogu trajati oko četiri godine od posljednje mjesečnice, a neki simptomi traju i duže.

Kako se simptomi mogu ublažiti?

Ako žena u menopauzi pati od teških simptoma, liječnik opće prakse može preporučiti da se podvrgne hormonskoj nadomjesnoj terapiji (HRT). HRT može zamijeniti estrogen u obliku tableta, flastera na koži, gelova i implantata, što može pomoći u ublažavanju simptoma. 

Liječnici opće prakse često pacijentice upozore i da zdrav način života može pomoći u ublažavanju simptoma menopauze, poput uravnotežene prehrane i redovitih vježbi. Ako se simptomi menopauze ne poboljšaju, liječnik opće prakse može ženu uputiti stručnjaku za menopauzu radi daljnjih uputa.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Stanimo.na.loptu. 19.10.2019.

    Svi oženjeni imaju iz prve ruke vidjeti kako je svakodnevno osoblju zaposlenom u umobolnicama. Užasno iskustvo.

  • Coco.Chanel 18.10.2019.

    Mi zenice nekako prebrodimo teh period jer ima pomoci kao sto je crvena djetelina i cink ali muski i njihova “andropauza” zasto se njima ne ponudi neka podrska i savjet?Ja sam sa svojim roditeljima bas puno naucila o tome a najvise me iznenadilo kako su i muski “senzibilni” kad im se priblizava period zrelosti a radi ponosa se ne usudjuju traziti pomoc.

  • 18.10.2019.

    Sve je to normalno . Partner treba imati razumijevanja i podržavati ženu, jer i muškarci kad "upadnu" u slične godine su također u nekom klimaksu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare