Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Testosteron kod žena i želja za seksom - koji put ga je premalo

Žene u postmenopauzi mogu imati koristi od terapije testosteronom, posebno ako brinu zbog narušene seksualne želje, pojasnio nam je dr. Fistonić, ginekolog iz Zagreba

Foto: Getty Images
2 komentara

Razine testosterona u krvi kod muškaraca su oko 10 do 20 puta više no u žena i rezultiraju karakterističnim značajkama, dubljim glasom, izraženijom dlakavošću i mišićnom masom. Razina testosterona u krvi kod žena vrhunac dosiže tijekom 20-tih godina. Nakon toga slijedi postupan pad. U vrijeme nastupa menopauze razina testosterona je za tri četvrtine niža no na svom vrhuncu. Ako se jajnici zbog bilo kojeg razloga kirurški odstrane, razina testosterona u krvi naglo pada i to se naziva kirurška menopauza. Posljedice su osjećaj nedostatne energije, umora, tromosti, oslabljenog libida, neraspoloženja, oslabljene mišićne snage itd., rekao nam je doc.dr.sc. Ivan Fistonić prim.dr.med. iz Instituta za žensko zdravlje u Zagrebu povodom Svjetskog dana menopauze koji se obilježava 18. listopada.

POGLEDAJTE VIDEO O SEKS NAVIKAMA HRVATA:

- Androgene hormone proizvode jajnici i nadbubrežne žlijezde, a najznačajniji je testosteron. Uz jajnike, testosteron se može stvarati posredno, transformacijom iz drugih hormona koji se stvaraju u jajnicima i nadbubrežnim žlijezdama – DHEA i androstendiona. U žena i muškaraca testosteron djeluje izravno na stanice, ali isto tako se pretvara u estrogen i putem njega ostvaruje dodatne biološke učinke - dodao je dr. Fistonić.

Kaže da žene u generativnoj dobi, također, mogu osjetiti promjene u svojem tijelu povezane s niskom koncentracijom testosterona. Na primjer, u jetri se pod utjecajem nekih oralnih kontracepcijskih pilula proizvodi veća količina bjelančevina koje prenose hormone . Radi se o SHBG ( Sex Hormone Binding Globulin - globulin koji veže spolne hormone).

PRVI U SVIJETU Restauracija vagine: Ginekolog iz Zagreba spas za mnoge žene

- One vežu testosteron i umanjuju njegov potencijal. Stoga je, tijekom kontrolnih konzultacija nakon propisivanja oralnih kontraceptiva, ispravno postaviti potanje o kvaliteti i razini seksualne želje te u slučaju poremećaja promijeniti kontraceptiv ili put primjene - pojasnio nam je dr. Fistonić.

Foto: Privatni album doc.dr.sc. Ivan Fistonić prim.dr.med.

Dodao je da je analiza svih dosadašnjih studija, koje su istraživale utjecaj niske razine testosterona, pokazala da žene u postmenopauzi mogu imati koristi od terapije testosteronom, posebno kada su zabrinute zbog narušene seksualne želje. S druge strane, žene u predmenopauzi koristi od terapije testosteronom ne mogu očekivati.

- Niska seksualna želja povezana s distresom naziva se hipoaktivni poremećaj seksualnog nagona (Hypoactive Sexual Desire Disorder, HSDD). Obzirom da postoji mnogo razloga za HSDD, ako ste uočili znakove koji bi mogli sugerirati da se radi o tom stanju, potrebno je u razgovoru s liječnikom istražiti moguće uzroke. Liječenje testosteronom dolazi u obzir tek kada se isključe svi ostali razlozi za HSDD. Odnosno, suhoću rodnice i bolne odnose zbog nedostatka estrogena, bolne odnose zbog moguće endometrioze ili većeg mioma, bolest partnera, narušeni međusobni odnos partnera itd. - pojasnio nam je ovaj ginekolog.

Contraceptive pills DR. FISTONIĆ: Pijenje antibebi pilula svaki dan Britancima je novost, nama ne

Napominje da testosteron ne poboljšava osjećaj blagostanja niti raspoloženje te kako ga u tu svrhu nije preporučljivo koristiti. Kaže da testosteron ne treba koristiti u liječenju bilo kojih simptoma ili stanja osim HSDD-a.

- Obzirom da oralna primjena testosterona nosi određene rizike, testosteron se mora uzimati u preko kože u obliku gela, kreme, naljepka ili potkožnog implantata. Doza mora oslikavati onu koja je karakteristična za mlađu populaciju žena u predmenopauzi. Više doze mogu izazvati nuspojave kao što su višak dlačica, gubitak kose i pojavu akni, te se smatraju nesigurnima. Velika većina preparata testosterona je namijenjena muškarcima pa nisu prikladni za primjenu u žena zbog visokih doza. Samo je u Australiji registrirana AndroFeme krema za primjenu u žena. Stoga je u usponu primjena tzv. bioidentičnih pripravaka u obliku krema koje se proizvode u nekonvencionalnim laboratorijima - pojasnio je.

Foto: Dreamstime

Nabrojao je i popularne dodatke prehrani koji stimuliraju testosteron, a to su D-asparaginska kiselina, Vitamin D, biljke Tribulus Terrestris (Babin zub), piskavica (curry), đumbir i ginseng.

- Ipak, i ovdje je potreban oprez zbog poteškoća u doziranju. Androgen dehidroepiandrosteron (DHEA) je jedna od najprodavanijih bezreceptnih formula koje žene masovno koriste bez kontrole. Na žalost, ne poboljšava libido niti seksualnu funkciju u postmenopauzalne žene s urednom funkcijom nadbubrežne žlijezde te ga nije razumno propisivati za liječenje hipoaktivnog seksualnog poremećaja (HSDD) - napomenuo je dr. Fistonić koji je i član Upravnog odbora Hrvatskog društva za menopauzu, predstavnik HRDM u International Menopause Society (IMS) i član Savjetodavnog odbora European Menopause and Andrpause Society (EMAS).

Pitanja koja si svaka žena može postaviti

Ukoliko odgovorite potvrdno na jedno ili više sljedećih pitanja, dijagnozu i daljnje postupke je potrebno razjasniti sa svojim liječnikom, savjetuje dr. Fistonić:

  • Osjećate li suhoću, nelagodu ili bol tijekom vaginalne penetracije?
  • Primjećujete li gubitak seksualne želje?
  • Primjećujete li da je reakcija na seksualnu inicijativu vašeg partnera oslabljena?
  • Jeste li manje osjetljivi na seksualnu stimulaciju?
  • Imate li poteškoća s postizanjem orgazma?

Također, dr. Fistonić kaže kako bi svaka žena trebala sama sa sobom razjasniti neke stvari vezane za odgovore na ova pitanja - ako je DA vaš odgovor na bilo koje od gore navedenih pitanja, u kojoj vas mjeri to zabrinjava te ako je DA vaš odgovor na bilo koje od gore navedenih pitanja, želite li to stanje promijeniti?

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

SLOMIO SE PRED KAMERAMA: Princ Harry plakao zbog Meghan, nije mogao izdržati

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message