Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Svjetski je dan menopauze: Što se tad događa u ženskom tijelu

Svjetski je dan menopauze: Što se tad događa u ženskom tijelu
1

Danas, 18. listopada, širom svijeta obilježava se Svjetski dan menopauze kako bi se podigla svijest o utjecaju koje menopauza može imati na svakodnevni život žena

VIDEO

Što je menopauza i što ju uzrokuje?

Menopauza je prirodni proces koji se događa kad žene prestanu imati menstruaciju i više ne mogu začeti prirodnim putem. Proces menopauze se odvija kad se u ženskom tijelu mijenja razina hormona, navodi  British Menopause Society.

Pokretanje videa...

probava 00:47

- Tijekom plodnih godina žene, njezina sposobnost da svaki mjesec stvara jajašca je povezana s oslobađanjem tri reproduktivna hormona (estradiola, estrona i estriola) koji se zajedno nazivaju estrogenom - objašnjavaju iz Udruženja za brigu o ženskom zdravlju Women's Health Concern.

Testosteron kod žena i želja za seksom - koji put ga je premalo
Testosteron kod žena i želja za seksom - koji put ga je premalo

- Kako žene postaju starije, pohranjivanje jajašaca u jajnicima je sve slabije i smanjuje se mogućnost začeća. U ovom se trenutku stvara manje estrogena, zbog čega se tijelo drugačije ponaša - zaključili su.

Dodaju i kako ne postoji 'jasan uzrok' zašto neke žene menopauzu dožive prerano.

Menopauza se može pojaviti i nakon različitih medicinskih tretmana, uključujući kirurško uklanjanje jednog ili oba jajnika, kemoterapiju, radioterapiju i liječenje karcinoma dojke.

U kojoj dobi žene doživljavaju menopauzu?

Menopauza se obično javlja kod žena u dobi između 45 i 55 godina.

Ako žena mlađa od 40 godina doživi menopauzu, riječ je o preranoj menopauzi, navodi Kraljevski koledž opstetričara i ginekologa (RCOG).

Preuranjena menopauza javlja se kod otprilike jedne od 100 žena.

Exhausted mature woman entering menopause

Koji su simptomi menopauze?

Iako se simptomi menopauze mogu pojaviti tijekom nekoliko mjeseci, žena je po definiciji u menopauzi nakon što nije imala mjesečnicu 12 mjeseci. Iako neće sve žene osjetiti iste simptome, oni najuobičajeniji su:

  • Navale vrućine
  • Nesanica
  • Vaginalna suhoća
  • Smanjeni seksualni nagon
  • Loše raspoloženje
  • Anksioznost
  • Noćno znojenje
  • Nelagoda tijekom seksa
  • Poteškoće s koncentracijom
  • Problemi s memorijom

Prije nego što dožive menopauzu, žene mogu doživjeti raniju fazu koja se zove perimenopauza, a simptomi mogu biti slični.

NHS naglašava da simptomi menopauze mogu trajati oko četiri godine od posljednje mjesečnice, a neki simptomi traju i duže.

Kako se simptomi mogu ublažiti?

Ako žena u menopauzi pati od teških simptoma, liječnik opće prakse može preporučiti da se podvrgne hormonskoj nadomjesnoj terapiji (HRT). HRT može zamijeniti estrogen u obliku tableta, flastera na koži, gelova i implantata, što može pomoći u ublažavanju simptoma. 

Liječnici opće prakse često pacijentice upozore i da zdrav način života može pomoći u ublažavanju simptoma menopauze, poput uravnotežene prehrane i redovitih vježbi. Ako se simptomi menopauze ne poboljšaju, liječnik opće prakse može ženu uputiti stručnjaku za menopauzu radi daljnjih uputa.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

08:59
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja