To je to što me zanima!

Tajna sočnog i ukusnog pečenja krije se u nadjevu

Glavni sastojci nadjeva su riža i kruh, no ukusnim domaćim punjenjima možete dodati i jetrica. Povrće će obogatiti okus, a voće mu dati slatkoću
Vidi originalni članak

U jelima od punjenog mesa uživali su još stari Rimljani. U najstarijoj sačuvanoj kuharici rimski gurman Apicije još u 2. st. pr. n. e. donosi recepte za punjeno pile, zeca i odojka. Većina tih najranijih nadjeva sastojala se od povrća, začinskog bilja, orašastog plodova i pira (prapšenice). Nerijetko bi im se dodavale mesne iznutrice, primjerice, jetrica. Glavni sastojak suvremenih nadjeva obično je nešto što sadrži mnogo škroba - primjerice, krumpir, riža ili kruh. Zahtijeva li recept suhe kocke kruha, izrežite kruh na kocke i zapecite ih u pećnici na niskoj temperaturi oko 10 minuta. Tekućinu, npr. temeljac, treba umiješati postupno i staviti tek toliko da se nadjev dovoljno navlaži kako bi se držao zajedno. A umućeno jaje dodano u nadjev održat će ga čvrstim i spriječiti raspadanje. Nadjevima se mogu dodavati i drugi sastojci radi raznolikosti okusa i strukture. Iskušajte gljive, kestene i orašaste plodove poput oraha, indijskih oraščića i badema. Perad je najpraktičnije nadjevati velikom žlicom, i to neposredno prije pečenja. Stoji li nadjevena prije pečenja, u njoj se mogu razviti bakterije. Ne trebate je natrpati do kraja jer se nadjev tijekom pečenja širi, a prečvrsto zbijen neće se dobro ispeći.
Početnicima u pripremi nadjeva preporučljivo je držati se recepata, a iskusniji kuhari mogu miješati sastojke kako bi dobili vlastiti nadjev. Ipak, najbolje je dodati samo jedan, dva nova sastojka kako bi se lakše mogao predvidjeti okus gotovog jela.

KRUH
Kruh za nadjev mora imati čvrstu strukturu i biti dobro osušen. Poslužit će čvrsti bijeli kruh, raženi i kukuruzni kruh te kruh od cjelovitog zrna.

TEKUĆINA
Nadjevu treba dodati malo juhe, maslaca, mlijeka, vrhnja i vina. No ne stavljajte previše vina jer može nadvladati okus gotovog nadjeva.

POVRĆE
Povrće se nadjevima dodaje radi bogatijeg okusa. Najuobičajeniji su luk i celer, no možete staviti i mrkve, batata, paprike, češnjaka i vlasca.

VOĆE
Voće nadjevima daje strukturu i laganu slatkoću. Najčešće se koriste jabuke, suhe marelice, grožđice, brusnice te korica citrusa.

MESO
Dodatkom mesa nadjev dobiva žešći okus. Možete staviti kobasice, pureće i pileće iznutrice te mljevenu govedinu ili puretinu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare