To je to što me zanima!

Testirali smo: Salate od tune sadrže više povrća nego ribe

Svježa tuna je dobar izvor blagotvornih omega-3 masnih kiselina, no njihov dobar dio izgubi se konzerviranjem. Osim toga, u neto sadržaju od 160 grama u konzervi, tune je samo 35 grama
Vidi originalni članak

Ove salate zovu meksičkima jer je tuni dodano povrće koje često nalazimo u meksičkim jelima, a to su grah, kukuruz, mrkva, paprika i luk. Začinjene su čilijem koji daje karakterističnu ljutinu. Salati je dodano meso tune te je sve začinjeno uljem i solju.

Tune je u analiziranim salatama malo više od 20 posto, a to znači da je ima oko 35 grama u konzervi, čiji je neto sadržaj 160 grama. Meso tune je namirnica bogata visoko vrijednim proteinima i omega-3 masnim kiselinama.

Njih smatraju čuvarima zdravlja srca te djeluju protuupalno i antioksidativno. Međutim, tuna može sadržavati i velike količine histamina i žive, što ovisi i o samoj vrsti tune. Histamin je tvar koju prirodno proizvode bakterije kad je riba ostavljena na sobnoj temperature dulje ili nije prikladno zamrznuta nakon što je ulovljena. Živa, izmedu ostalog, ometa rad probavnog sustava.

Zbog žive i histamina trudnice bi trebale izbjegavati tunu i proizvode od tune. Svježa tuna dobar je izvor blagotovornih omega-3 masnih kiselina, no njihov dobar dio gubi se konzerviranjem pa ih tuna u konzervi ne sadrži mnogo.

Analizirane konzerve u prosjeku sadrže oko 50 posto “meksičkog” povrća u različitim udjelima (iako neke sadrže manje). To su, kako smo već naveli, crveni grah, paprika, kukuruz, mrkva i luk. U konzervi od 160 grama tako možemo pronaći oko 80 grama povrća što je jedna od preporučenih dnevnih pet porcija povrća.

Budući da je riječ o salatama, dodano im je biljno ulje, i to suncokretovo, sojino ili repičino. Ova ulja bogata su nezasićenim masnim kiselinama. Tako suncokretovo ulje obiluje omega-6 masnim kiselinama za koje se smatra da potiču upalne procese u organizmu. Njihova negativnog djelovanja ne trebamo se bojati ako uz njih konzumiramo dovoljno omega-3 masnih kiselina.

Suncokretovo ulje bogato je vitaminom E koji djeluje antioksidativno. Sličnog sastava je i sojino ulje, dok repičino sadrži veće količine mononezasićenih te omega-3 masnih kiselina.

Neke od analiziranih salata s tunom sadrže još samo sol. Ima je između grama i grama i pol na 100 grama što se smatra umjerenom do velikom količinom. U drugima su rajčica, šećer, prirodni zgušnjivači, arome i bojila.

Samo je Evina proizvedena u Hrvatskoj

Od šest analiziranih salata od tune s meksičkim povrćem, Ultra i Despar stižu iz Španjolske. Sparova konzerva proizvedena je u Francuskoj, ona iz Plodina u Vijetnamu, a Rio mare u Italiji. Evinu za Podravku radi tvornica Ostrea iz Stankovaca.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • Mullo De 20.09.2017.

    Salata od povrča s tunom...

  • Cukrena 20.09.2017.

    Tuna s povrćem, mljac..al jedino Eva dolazi u obzir.:)

  • Mthesecond 20.09.2017.

    Volim te tunice samo bez tih dodanih začina,čisto da je tuna tu...One jeftine izbjegavam mada su i one ukusne...Sve skupa je zasitno (pogoto ako ulje prevladava :) i jedna limenčica tune je dovoljna da utaži glad...Malo tko danas gleda što uzima i kakvih sastojaka tu ima,što su umetnuli...Glad ne pita,samo ugrabiš s police prvo što ti se dopadne,dođe pod ruku :))) Ja vidim u zadnje vrijeme da mnogi traže onu najeftinije proizvode,da pitaju za "artikle" na sniženju...I onda meni dođe čudno kad gledam za ovom boljom robom...Ponude i meni to nešto na sniženju,al ja idem za boljim...Zamislim se kakvo je to vrijeme došlo svaki put kad se sretnem s takvim kupcima...Dođe mi žao ljudi koju moraju paziti na svaku kunu,dođe mi da im ja udijelim koju ako im slučajno zafali...

Komentiraj...
Vidi sve komentare