To je to što me zanima!

Tikvice su savršene za vruće ljetne dane, a idu u svako jelo

Malo je povrća tako nježna okusa da se dobro slaže sa svim ljetnim kombinacijama povrća i mesa. Mogu čak zamijeniti i tijesto u lazanjama, ali i biti glavna namirnica
Vidi originalni članak

Duguljaste su zelene lađice jedno od povrća koja su se nekad jela uglavnom ljeti, a danas u njima možemo uživati cijele godine. Pa ipak svi koji vole osjetiti njihov okus složit će se da su mlade zelene tikvice najukusnije tijekom srpnja i kolovoza. Tada su sjemenke u njihovu središtu još tanke, a kora puna vitamina i minerala pa je ne treba guliti. Najbolji su odabir tikvice srednje veličine, čime ćete izbjeći da veće budu vlaknaste, a manjima da nedostaje okusa. 

Opranoj mladoj tikvici odrežite tvrde krajeve i narežite je na trake, ploške, kolutove ili kockice te dodajte omiljenom jelu ili pripremite nešto u čemu će tikvica, povrtnica koja je zapravo voće što je k nama je došlo s dviju strana, neke vrste iz Indije duge iz Amerike, doći do punog izražaja. Naribajte je, začinite, dodajte nasjeckani luk i češnjak te jaje i oblikujte popečke, i dobit ćete ukusno ljetno jelo uz koje vam neće nedostajati mesni zalogaji. 

Tanke ploške tikvica mogu zamijeniti i listove tijesta za lazanje, pa na prethodno popečene tikvice na roštilju slažite slojeve mljevenog mesa, prelijte bešamelom, posipajte parmezanom i zapecite. Vegetarijance i ljubitelje čistih povrtnih okusa oduševit će šalša s tikvicama koja se priprema kao i tradicionalan umak s lukom, češnjakom  i rajčicama, ali se u umak dodaju tikvice, prokuhaju i posluže posipane svježe nasjeckanim peršinom. 

Tikvica će se odlično uklopiti i sa sirom u nekoj slanoj piti ili savijači, a prijat će i u slanim muffinima.  Tankim ploškicama može se prekriti i pizza koju prije pečenja samo posipajte provansalskim biljem i pokapate maslinovim uljem. Tikvice su i neizostavan sastojak ljetnog jela s tikvicama, patlidžanima i rajčicama, koje postaje sve omiljenije i izvan francuskih granica, a i sve više ljudi i izvan Italije i Grčke uživa u različitim kombinacijama punjenih tikvica.   

A tikvica je, kao malo koja povrtnica, ukusna i prije nego što naraste, naime može se puniti i pohati već i njezin cvijet. Imate li sreće naići na svježe ubrane cvjetove tikvica lijepe jarko narančaste boje, odmah ih pripremite. Odlični su nadjeveni s više vrsta mladog sira ili nekim drugim blažim nadjevom uz koji će doći do izražaja njihov delikatan okus. 

Popečci s tikvicama 

Sastojci: 3 veće tikvice, 1 jaje, vezica peršina, nekoliko grančica majčine dušice, 1 manja glavica luka, 2 češnja češnjaka, malo curryja, krušne mrvice, 100 g parmezana, ulje   

Priprema: 

1. Oprane tikvice naribajte i ostavite ih neko vrijeme u cjedilu da puste višak tekućine. Istisnite višak vode i stavite ih potom u veću zdjelu. Dodajte im sitno nasjeckani luk i češnjak, umućeno jaje, dvije žlice krušnih mrvica i promiješajte.  

2. Sitno nasjeckajte majčinu dušicu i peršin te ih primiješajte tikvicama. Smjesi dodajte sol, papar, ostale začine prema ukusu, naribani parmezan i ako vam je smjesa prevlažna možete dodati još malo krušnih mrvica. 

3. U većoj tavi zagrijete ulje na vatri. Žlicom grabite smjesu i polažite na jako zagrijano ulje, pazeći da ste oblikovali lijep popečak. Prije okretanja pustite da se dobro zapeku s jedne strane. Poslužite vruće. Ako želite manje masno jelo, položite hrpice na lim za pečenje obložen masnim papirom i ispecite ih u pećnici  s ventilatorom.

Punjeni cvjetovi tikvica 

Sastojci: 10 cvjetova s tikvicama,  1-2 komada mozzarelle, 10 slanih inćuna, 1/3 brašna, 1/3 rižina brašna, 1/3 hladne gazirane vode,  2-3 dl ulja za prženje

Priprema: 

1. Svježe cvjetove tikvica pažljivo operite i posušite. Mozzarellu ocijedite i narežite na prutiće dužine cvjetova. Svaki cvijet pažljivo raširite i u svaki smjestite štapić mozzarelle i filet inćuna. 

Tako punjene cvjetove zavrnite pri vrhu da ne ispadne nadjev, složite ih na pladanj, odložite na neko vrijeme u hladnjak.

2.  Izmiješajte metlicom za snijeg obje vrste brašna i gotovo smrznutu mineralnu vodu. Mutite dok niste sigurni da su se svi sastojci dobro povezali u smjesi i da nije ostalo grudica. 

3. Cvjetove izvadite iz hladnjaka i umačite jedan po jedan u smjesu brašna i vode te pecite u jako zagrijanu ulju nekoliko minuta. Kad se zažuti, vadite ih i stavite na papir za upijanje da se ocijedi višak masnoće.  

Poslužite dok je još vruće uz umak od jogurta i neku sezonsku salatu.  

Punjene tikvice

Sastojci: 6 tikvica srednje veličine, 400 g mljevenih purećih prsa, 2 ljutike, 3 češnja češnjaka, vezica peršina, 3 dl vina, 100 g parmezana, sol, papar

Priprema: 

1. Tikvice operite, odrežite im krajeve i prerežite ih na pola. Svakoj polovici žlicom izdubite mekanu sredinu. Pristavite u većoj posudi vino i kad provrije, potopite u njega tikvice te pustite da se prokuhaju nekoliko minuta. Pazite da se ne prekuhaju i da ostanu čvrste.

2. U tavu stavite malo ulja i popirjate na njemu dvije sitno nasjeckane ljutike i češnjak. Dodajte mljeveno meso, posolite i popaprite. Pustite da se pirja desetak minuta. U gotovo meso umiješajte nasjeckani peršin. 

2. Tikvice posložite  u lim za pečenje i svaku premažite maslinovim uljem. Napunite tikvice pirjanim mljevenim mesom. Po vrhu posipajte ribanim parmezanom i stavite peći u pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva oko pola sata.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Idi na 24sata

Komentari 101

  • digić 08.07.2013.

    Tikvice su super,samo kad bi to dal zidaru za ručak,a on šljaka na suncu cjeli dan neznam baš kak bi on to prihvatil.

  • Venucci 08.07.2013.

    ntikvice kako god da napravis nemozes falit.

  • twinsi2 07.07.2013.

    Meso iz vrta:)) odlične na sve načine:)))

Komentiraj...
Vidi sve komentare