To je to što me zanima!

Tko se svađa zbog novca, taj će se sigurno rastaviti

Uvažavanje različitog viđenja financija i budžet štite od rastave, kao i razgovor o novcu bez povišenih tonova, kritiziranja i optuživanja
Vidi originalni članak

Sedam od deset parova ima problema s novcem, a nesuglasice zbog financija uzrokuju čak 90 posto rastava, pokazala su američka istraživanja. Najboji način da se tome doskoči je otvoreno i opušteno razgovarati s partnerom o novcu i prije nego što se pojavi problem. Zajedno odredite iznos koji možete potrošiti a da se ne morate savjetovati s partnerom. Možete i odrediti tjedni ili mjesečni budžet koji ne bi bilo pametno prekoračiti.
Također, tijekom razgovora pripazite da ne optužujete ili kritizirate. Ne zaboravite da muškarci i žene različito gledaju na novac, odnosno žene ga smatraju znakom stabilnosti i sigurnosti. S druge strane, muškarci su skloniji riziku, a novac vežu uz samopoštovanje. Stoga je važno poštovati partnerovo viđenje financija i biti spreman na kompromis.

Roditelji mogu biti negativan uzor
Ne odlučujte o novcu dok ste pod stresom ili nervozni. Također, ako su vam se roditelji često svađali zbog financija, razmislite ne imitirate li njihov obrazac ponašanja. Pripazite da možda ne oponašate baš njihove povišene tonove i prepirke.

Tajne o novcu uništavaju vezu
Često svađe zbog novca i nisu o novcu nego o tome tko ima kontrolu u vezi, samopoštovanju, sigurnosti, ljubavi... Budite iskreni dok razgovarate s partnerom o financijama, pogotovo prije nego što veza postane ozbiljnija, da ne bi bilo iznenađenja.

Odredite ciljeve
Zapišite tri konkretna financijska cilja koja želite postići u bližoj budućnosti, pa ćete tako vidjeti koliko toga imate zajedničkoga kad je riječ o novcu.

Odvojene kartice

Iako možete imati beskrajno mnogo povjerenja jedno u drugo, bolje je da za svaki slučaj svatko ima svoju kreditnu karticu.

Dogovor zlata vrijedi
Raspodjela rashoda djeluje samo ako i partner zna detaljno na što se točno troši novac.

Budite uporni
Ako partner nevoljko razgovara o novcu, to može biti znak da i o drugim problemima nije potpuno otvoren.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • srce2 17.09.2010.

    Ohhhh sto volim ovakve savjete bez kojih ljudi ne bi mogli živjeti.

  • Curious 17.09.2010.

    Bolje se i posvađati nego gurnuti glavu u pjesak.

  • Malimish 17.09.2010.

    Čemu se svađati oko novca, kad novca nema :))

Komentiraj...
Vidi sve komentare