To je to što me zanima!

Top 3 česte namirnice koje se ne smiju podgrijavati - pazite

Baš kao ni krumpir ni tjesteninu ni rižu se ne bi trebalo podgrijavati već je treba jesti odmah, i manje od 24 sata od kuhanja, kaže nutricionistica prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: 'Imamo 39 novozaraženih, 481 ukupno, zaražena i 2 policajca'

Američki autor Harold McGee koji se dugi niz godina bavi s kemijskim aspektom hrane i kuhanja u svojoj knjizi 'On Food & Cooking' kaže da 'sirova riža gotovo uvijek sadrži uspavane spore bakterije Bacillus cereus, koja proizvodi snažne gastrointestinalne toksine.'

JEDNOSTAVNO JE! Jamie Oliver pokazao je kako napraviti kruh s tri sastojka

- Te  bakterije mogu čak i preživjeti proces kuhanja i što se duže riža čuva na sobnoj temperaturi, to je vjerojatnije da će se bakterije razviti - kaže McGee zbog čega savjetuje da se sve skuhane žitarice u roku od četiri sata ohlade i ne podgrijavaju. 

S tim se slaže i klinička nutricionistica prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender koja napominje da se jela s rižom nikako ne bi trebala 'čuvati' na sobnoj temperaturi, no mogu se, kaže, čuvati na hladnijoj temperaturi. 

- Baš kao ni krumpir ni tjesteninu ni rižu se ne bi trebalo podgrijavati već je treba jesti odmah, i manje od 24 sata od kuhanja - kaže Vranešić Bender.

Kulinarski chef Ben Curtis iz tajlandskog restorana Smoking Goat u Londonu napominje kako je mnogim jelima riža 'baza': od azijske pržene riže preko indijskih jače začinjenih vrsta pa do talijanskih 'arancini' okruglica. Curtis zato napominje kako tretirati rižu kad se rade jela u koja ona ide već skuhana.

- Za dobru prženu rižu treba koristiti 'odstajalu' skuhanu rižu - kaže on i dodaje da 'zbog sigurnosti hrane rižu treba ohladiti u roku od 90 minuta od kuhanja  ispod 5 °C. Ono što ostane, napominje, može biti u frižideru, a Vranešić Bender napominje i kako su neke škrobne namirnice poput riže, krumpira i tjestenine tad i bolje.

JOŠ I BOLJE Nemate kvasca, a jeli bi pizzu? Isprobajte ove odlične recepte

- Slično kao i kod drugih žitarica, osnovni ugljikohidrat u riži je škrob koji nakon hlađenja prelazi u tzv. rezistentni ili otporni škrob koji onda postaje prebiotik, vlakna iz hrane koja potiču rast i aktivnost nekih mikroorganizama u crijevima.

Osim toga, kaže nutricionistica, ohlađenim namirnicama sa škrobom opada kemijski indeks, što najviše vrijedi za krumpir, no može se primijeniti i na rižu. 

POGLEDAJTE VIDEO s Ivanom Đikićem: #ZAJEDNO24SATA:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 27.03.2020.

    Kunpir nikad u frizider stavljat..ni pod razno

Komentiraj...
Vidi sve komentare