Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Top 3 česte namirnice koje se ne smiju podgrijavati - pazite

Top 3 česte namirnice koje se ne smiju podgrijavati - pazite
1

Baš kao ni krumpir ni tjesteninu ni rižu se ne bi trebalo podgrijavati već je treba jesti odmah, i manje od 24 sata od kuhanja, kaže nutricionistica prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: 'Imamo 39 novozaraženih, 481 ukupno, zaražena i 2 policajca'

Američki autor Harold McGee koji se dugi niz godina bavi s kemijskim aspektom hrane i kuhanja u svojoj knjizi 'On Food & Cooking' kaže da 'sirova riža gotovo uvijek sadrži uspavane spore bakterije Bacillus cereus, koja proizvodi snažne gastrointestinalne toksine.'

Jamie Oliver pokazao je kako napraviti kruh s tri sastojka
Jamie Oliver pokazao je kako napraviti kruh s tri sastojka

- Te  bakterije mogu čak i preživjeti proces kuhanja i što se duže riža čuva na sobnoj temperaturi, to je vjerojatnije da će se bakterije razviti - kaže McGee zbog čega savjetuje da se sve skuhane žitarice u roku od četiri sata ohlade i ne podgrijavaju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S tim se slaže i klinička nutricionistica prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender koja napominje da se jela s rižom nikako ne bi trebala 'čuvati' na sobnoj temperaturi, no mogu se, kaže, čuvati na hladnijoj temperaturi. 

- Baš kao ni krumpir ni tjesteninu ni rižu se ne bi trebalo podgrijavati već je treba jesti odmah, i manje od 24 sata od kuhanja - kaže Vranešić Bender.

Kulinarski chef Ben Curtis iz tajlandskog restorana Smoking Goat u Londonu napominje kako je mnogim jelima riža 'baza': od azijske pržene riže preko indijskih jače začinjenih vrsta pa do talijanskih 'arancini' okruglica. Curtis zato napominje kako tretirati rižu kad se rade jela u koja ona ide već skuhana.

- Za dobru prženu rižu treba koristiti 'odstajalu' skuhanu rižu - kaže on i dodaje da 'zbog sigurnosti hrane rižu treba ohladiti u roku od 90 minuta od kuhanja  ispod 5 °C. Ono što ostane, napominje, može biti u frižideru, a Vranešić Bender napominje i kako su neke škrobne namirnice poput riže, krumpira i tjestenine tad i bolje.

Nemate kvasca, a jeli bi pizzu? Isprobajte ove odlične recepte
Nemate kvasca, a jeli bi pizzu? Isprobajte ove odlične recepte

- Slično kao i kod drugih žitarica, osnovni ugljikohidrat u riži je škrob koji nakon hlađenja prelazi u tzv. rezistentni ili otporni škrob koji onda postaje prebiotik, vlakna iz hrane koja potiču rast i aktivnost nekih mikroorganizama u crijevima.

Rice in Glass Bowl

Osim toga, kaže nutricionistica, ohlađenim namirnicama sa škrobom opada kemijski indeks, što najviše vrijedi za krumpir, no može se primijeniti i na rižu. 

POGLEDAJTE VIDEO s Ivanom Đikićem: #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:55

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka
ASTRO SAVJETI

Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka

Pročitajte dnevni horoskop za petak 19. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje