To je to što me zanima!

Top ideje što kuhati za vikend: Pripremite rižoto sa šafranom, tortilje ili slasni tart od jagoda

Ako za vikend želite iznenaditi goste ili jednostavno volite eksperimentirati u kuhinji, donosimo vam super jednostavne recepte koji će vas oduševiti na prvu
Vidi originalni članak

1. Lagani rižoto sa šafranom

Broj osoba: 4

Trajanje: 60 minuta

Sastojci: 250 g riže, 1 crveni luk, pola šake peršina, list majčine dušice, 2 prstohvata soli, mala žlica svježe mljevenog papra, 6 šampinjona. 1 crvena paprika, 1 tikvica, 1 mala žlica šafrana, 1 dl bijelog vina, 10 dl pilećeg temeljca

Priprema: Kratko pirjajte luk na maslinovu ulju i odmah dodajte rižu. Miješajte minutu, dvije te zalijte vinom. Nakon što vino ispari (za nekoliko sekundi) dodajte 1 dl temeljca i nastavite miješati. Dodajte papar, sol i majčinu dušicu. U jelo dolijevajte od 1 do 2 dl temeljca, ali ne više od toga, i kuhajte miješajući. Prije nego što se riža skuhala dodajte povrće te provjerite treba li dodati još začina. Nakon toga dodajte šafran i maknite jelo s vatre. Rižoto sa šafranom može stajati u hladnjaku, a kad ga poželite jesti, samo ga podgrijte dodajući vino, maslinovo ulje i malo vode.

POGLEDAJTE VIDEO: Intuitivna prehrana

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

2. Jednostavni tart od jagoda

Broj osoba: 6

Trajanje: 45 minuta

Sastojci: za prhko tijesto: 250 g brašna, 150 g maslaca, 50 g šećera, 2 žlice kiselog vrhnja, korica polovice limuna; Za punjenje: 120 g slatkog vrhnja, 230 g krem sira, 100 g šećera, sok i korica 1 limuna, 1 žličica ekstrakta vanilije, jagode za ukras

Priprema: 

Tijesto: Brašno stavite na dasku, dodajte maslac narezan na listiće i mrvite tijesto prstima. Dodaj šećer, vrhnje i naribajte koricu limuna pa umijesite glatko tijesto. Stavite ga u hladnjak na pola sata, a zatim razvaljajte. Prije pečenja tijesto lagano probodite vilicom na nekoliko mjesta i pecite u pećnici na 160 stupnjeva. Kad bude gotovo, izvadite i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Punjenje: U velikoj zdjeli pomoću ručnog miksera čvrsto istucite slatko vrhnje. U drugoj velikoj zdjeli izmiksajte krem sir i šećer sve dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte limunov sok, koricu i ekstrakt vanilije. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Dobiveni šlag dodajte u drugu smjesu i žlicom ili lopaticom sve promiješajte i dodajte u prethodno ohlađeno tijesto za tart. Poravnajte smjesu ravnomjerno po cijeloj površini. Ukrašavanje: Počevši s vanjske strane, rasporedite jagode u krug po vrhu kolača sve dok ne dođete do sredine. Pitu stavite u hladnjak i pričekajte da se dobro ohladi, oko dva sata.

RECEPT DANA Tražite ideju što danas kuhati? Isprobajte ovaj recept za fine tortilje s puretinom i povrćem

3. Tortilje s puretinom i povrćem

Broj osoba: 4

Trajanje: 25 minuta

Sastojci: 400 g puretine, 1 žličica kumina, 1 žličica čili papričice, 1 žličica crvene paprike, 2 žlica ulja, 30 g korijandera, 2 zelene paprike, 2 luka, 8 tortilja, pelati, 1 češanj češnjaka, 200 g ribanog sira, sol, svježe mljeveni papar

Priprema: Pomiješajte komadiće puretine s češnjakom, kuminom, čilijem, paprikom, narančinom korom i sokom, žlicom ulja i trima žličicama korijandera. Ispecite ih na maslinovu ulju. Zagrijte pećnicu na 180°C. Na tavi zagrijte malo ulja pa dodajte na kolutiće nasjeckani luk i pirjajte ga. Dodajte i papriku. Pirjajte dok povrće malo ne omekša. U tortilje stavite meso i povrće, dodajte žlicu pelata koje ste začinili češnjakom, soli i paprom. Dodajte i ribani sir. Zamotajte tortilje u foliju i na deset minuta stavite u pećnicu ili ih poslužite bez pečenja.

DANAŠNJI RECEPT Napravite malo drugačije jelo: Stroganoff s heljdinom kašom

4. Kolač od datulja

Broj osoba: 5-6

Trajanje: 45 minuta

Sastojci: 250 g datulja, žličica sode bikarbone, 3 žlice smeđeg šećera, 250 ml kipuće vode, 60 g maslaca sobne temperature, 2 jaja, 180 g brašna, žlica praška za pecivo

Priprema: Datulje bez koštica stavite u vodu sa soda bikarbonom i stavite na štednjak da provrije. Kad se ohladi, sameljite u blenderu i izmiksajte dok ne dobijete gustu masu. U drugoj zdjeli mikserom istucite maslac, šećer i jaja pa dodajte smjesu od datulja. Na kraju kroz sito prosijte brašno i sve dobro izmiješajte. Izlijte u kalup za kruh koji ste obložili papirom i pecite 40 minuta na 200 stupnjeva. Najbolje je poslužiti ovaj kolač s kuglicom sladoleda od vanilije, a možete ga preliti i čokoladnom glazurom.

ZA PRSTE POLIZATI Ideje što kuhati: 7 recepata za slana i slatka jela, grickalice - za svaki dan u tjednu po jedan

5. Palačinke s umakom od borovnica

Broj osoba: 2

Trajanje: 45 minuta

Sastojci: 1 jaje, 130 g brašna, 250 ml mlijeka, mineralna voda, ulje za pripremu umaka: 2 šalice borovnica, 2 žlice šećera, mala žlica limunova soka, prstohvat soli

Priprema: U dubokoj posudi izmiješajte jaje i sol pa postupno dodajte mlijeko ili mineralnu vodu i brašno. Ispecite palačinke. Kako biste pripremili umak, borovnice zgnječite pa im dodajte šećer, limunov sok i sol. Sve ubacite u tavu i miješajte dok umak ne provrije, a zatim, po ukusu, dodati možete i vanilijin ekstrakt. Umakom nadjenite pripremljene palačinke, a da biste im dodatno obogatili okus, možete ih uvaljati u razmućena jaja pa krušne mrvice i ispržiti u dubokom ulju.

 

 

 

 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • 14.04.2023.

    Podgrijani rizoto..? Ne.

Komentiraj...
Vidi sve komentare