To je to što me zanima!

9 super trikova kako kuhati kao profesionalac: Iskušajte tehniku spore pripreme u masnoći...

Kada je u pitanju maslac, fini restorani preferiraju kvalitetu u odnosu na količinu. I vi biste se trebali držati tog pravila želite li pripremati savršene obroke. Također, pazite kakve noževe koristite
Vidi originalni članak

1. Završite umake sa malo maslaca

Ili sa crème fraîche (francuskim oblikom vrhnja za kuhanje) prije posluživanja. Tako ćete pojačati okus i stvoriti nevjerojatno finu baršunastu teksturu.

Pokušajte dodati hladni komad maslaca ili žlicu crème fraîche u umak prije nego ga stavite na tanjur. Okus će se pojačati i postati složeniji. To je često razlog zašto su umaci u finim restoranima svilenkastije teksture od onih koje pripremamo kod kuće. Ovaj jednostavan korak vaše će umake dovesti na jednu višu razinu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

2. Vježbajte rezanje i pazite da su noževi oštri

Vještina rada s nožem itekako je važna kod profesionalnih kuhara, a i vi ćete postati bolji 'majstor' u kuhinji ako se malo potrudite naučiti kako ih koristiti pravilno.

Počnite lagano i trenirajte na jednostavnom povrću kao što su krumpir i luk. Na internetu postoji mnogo videozapisa koji vam mogu pomoći u tome i pokazati kako se što pravilno reže i sa kojim nožem, Izuzetno važno je redovito oštriti noževe. 

SVE REDOM PRAKTIČNO Top 10 kuhinjskih trikova: Votka mijenja prašak za pecivo, a heljda se skuha - bez kuhanja

3. Kod kuhanja koristite pravo vino za određeni recept

Kada slijedite neki recept koji u sastojcima ima određenu vrstu vina, nemojte to ignorirati i u jelo staviti vino koje imate kod kuće. To utječe na okus - razina kiselosti tada može biti previsoka ili preniska. Želite li biti sigurni da će jelo po receptu ispasti savršeno, uvijek se držite onoga što piše.

Također, pazite da vino koje koristite ima dobar okus. Vino ne mora biti ne znam koliko skupo, ali budite sigurni da ima dovoljno okusa.

4. Zaboravite sušeno začinsko bilje, posegnite za svježim

Ništa neće utjecati na jelo više od onoga što narežete u posljednji trenutak ili ukrašavanje svježim biljem. To jelu daje trenutnu bistrinu i pretvara dosadne okuse u svježe.

Držite se podalje od sušenih biljaka jer nikada okus neće biti isti. Umjesto toga kupite svježe začinske biljke i počnite ih dodavati u svoja jela.

5. Koristite pergament papir umjesto poklopca 

Izrežite ga u krug sa malom rupom u sredini i stavite na površinu jela - bolje ćete kontrolirati kuhanje. Ova metoda odlična je i kada nemate poklopac pri ruci. Chefovi rado koriste pergament papir umjesto poklopca kod pripreme gulaša, bujona...

To čuva okus onoga što kuhate u loncu, a istovremeno je omogućeno maloj količini pare da izađe i ode u zrak. Pomaže koncentrirati okus bilo čega što kuhate bez pretjeranog gubitka tekućine.

6. Maslac i voda su najjednostavniji način glaziranja povrća

Kuhanje povrća u restoranima je jednostavno, a izgleda fantastično. Sve što vam treba su tri sastojka - maslac, voda i začin. 

Kombinirajte sva tri sastojka u tavi s povrćem - stavite nekoliko žlica maslaca i vode te prstohvat soli i polako kuhajte na štednjaku dok povrće ne postane mekano, a maslac i voda se pretvore u sjajnu glazuru.

Dok pripremate povrće, samo ga valjajte u glazuri. Dodajte malo vode ako tava počne izgledati masno. Povrće će izgledati lijepo i biti vrlo ukusno.

7. Iskušajte tehniku spore pripreme u masnoći

Konfitiranje (confit) ili kuhanje u masnoći tehnika je koju profesionalni kuhari često koriste.

Radi se o sporom kuhanju u masnoći. Na taj način chefovi pripremaju mnoga jela. Fini restorani imaju široku paletu namirnica koju pripremaju tom metodom, od češnjaka do rajčice.

Ovaj način kuhanja, dugotrajan i na niskoj temperaturi, hranu čini mekšom, a okus je koncentriraniji. Za većinu povrća maslinovo ulje je savršeno - rajčica će biti slađa, a češnjak će dobiti duboki pečeni okus.

Spora priprema dopušta okusima da se razviju. Optimalna temperatura pripreme bila bi 93 stupnjeva Celzijusovih, a priprema nekih namirnica može trajati satima.

8. Kupujte samo najbolji maslac i stavljajte ga manje

Kada je u pitanju maslac, fini restorani preferiraju kvalitetu u odnosu na količinu. I vi biste se trebali držati tog pravila želite li pripremati savršene obroke. Znači, nabavite prvoklasni maslac i pomalo ga dodajte jelima.

Chefovi upotrebljavaju kvalitetan maslac koji je bogat, kremast i ima jak okus. Jednom kad počnete kuhati s dobrim namirnicama, nikada se više nećete vratiti na staro.

IZRADITE SAMI UREĐAJ Oduševite klince: Šećernu vunu možete napraviti sami kod kuće

9. Od ostataka napravite temeljac

Kad god možete, pokušajte si dati malo više truda i napraviti bujon (temeljac) od ostataka. Sljedeći put kada jedete, recimo, piletinu - ne bacajte ostatke, kosti. Isto vrijedi i za ostatke od guljenja povrća, koru od luka itd. 

Učenje osnove izrade bujona, ne samo da će podići vašu razinu kuhanja, nego će vam ponuditi više mogućnosti što sve s time možete napraviti.

Isplati se malo potruditi i napraviti zalihu temeljca te ga kasnije dodavati u razna jela, posebno u juhe, kako bi im obogatili okus. Od svježih ostataka možete napraviti i jus, jednu vrstu francuskog umaka od mesa koji se zapravo dobiva isparavanjem temeljca. 

S tim umakom obogatit ćete bilo koji mesni recept kao da je pripremljeno u profesionalnoj kuhinji, prenosi Tasty.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • nap 14.08.2021.

    Bez umaka ne valja najvazniji su

Komentiraj...
Vidi sve komentare