Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Top 10 kuhinjskih trikova: Votka mijenja prašak za pecivo, a heljda se skuha - bez kuhanja

Top 10 kuhinjskih trikova: Votka mijenja prašak za pecivo, a heljda se skuha - bez kuhanja

Novine će ubrzat dozrijevanje bilo kojeg voća, a svaka kuhinja bi trebala imati i sodu bikarbonu koja savršeno uklanja masnoću i čisti stare, prljave tave

VIDEO

1. Soda bikarbona za čišćenje prljavih tava

Svaka kuhinja bi trebala imati sodu bikarbonu. Savršeno uklanja masnoću, a njome možete prati posuđe, pa čak i očistiti staru tavu. Na prljavu površinu tave stavite jednu do dvije žlice sode i dodajte istu količinu octa. Pričekajte jedan sat, a zatim izribajte tavu spužvicom. Ako imate tavu s neprianjajućim premazom, ovaj trik koristite samo na vanjskoj strani.

POGLEDAJTE VIDEO Trikovi za čišćenje doma:

Pokretanje videa...

čišćenje 00:58

2. Limun za odmašćivanje

S limunom možete očistiti masne ploče ili kuhalo za vodu od kamenca. Samo istrljajte površinu limunom i pustite da sok odstoji. Za 10 minuta operite pločice ili kuhalo toplom vodom i osušite papirnatim ručnikom.

Limunska kiselina općenito je korisna za čišćenje. Otopite 15 ml limunske kiseline u jednoj litri vode i dodajte malo deterdženta. Ova je tekućina korisna za čišćenje kuhinjskih površina.

Pokazala trik uz koji će stare tenisice opet biti savršeno bijele
Pokazala trik uz koji će stare tenisice opet biti savršeno bijele

3. Kuhanje heljde bez kuhanja

Prema uputama, heljdu treba skuhati, no to nije neophodno. Ova se metoda zove kuhanje na pari (zaparivanije): opranu heljdu prelijte istom količinom vrele vode, zamotajte zdjelu u ručnik i ostavite sat ili dva (ovisno o količini).

Ako heljde ima puno, onda je možete ostaviti i preko noći. Možete joj dodati svoje omiljene začine. Rezultat će biti kao da ste heljdu skuhali.

4. Vratite svježinu kruhu uz pomoć vode

Kruh obično postane tvrd za samo dva dana. Da bi opet postao mekan, potrebna vam je samo voda. Uzmite kruh, narežite ga i malo poškropite vodom. Zatim ga stavite u mikrovalnu pećnicu na 30 sekundi ili ostavite u pećnici zagrijanoj na 150 stupnjeva pet minuta. Drugi je način namočiti stari kruh u vodi 5 minuta.

5. Novine mogu poslužiti za dozrijevanje voća 

Obične novine ubrzat će dozrijevanje bilo kojeg voća: samo zamotajte jabuku ili avokado u novinski papir i ostavite ih na hladnom i tamnom mjestu jedan dan.

Novine također pomažu da svako jelo ostane toplo: samo zamotajte lonac u dva sloja novinskog papira. To će stvoriti efekt termosa.

6.  Uklanjanje neugodnih mirisa iz hladnjaka

Ako u hladnjak stavite čašu s kavom u zrnu, sodom ili aktivnim ugljenim, neugodan će miris nestati za dan-dva.

Među dobrim apsorbentima su i raženi kruh (stavite nekoliko šnita na dva dana), rabljene vrećice čaja (tjedan dana) ili kriške bilo kojeg agruma (također dan-dva). U odjeljak za voće stavite stare novine, jer i one upijaju mirise. Možete ih mijenjati jednom tjedno.

Ivica Galović/PIXSELL

7. Maslac za spas načete kobasice

Načeta kobasica brzo se suši u hladnjaku i ne smije se čuvati u polietilenu: bolje ju je zamotati u papir ili foliju. Načetu se stranu preporučuje premazati s malo maslaca.

8. Pluteni čep za vruće poklopce

Emajlirani ili aluminijski poklopci lonaca i tava imaju jedan veliki minus: kad se zagriju, postaju jako vrući i da biste ih primili morate upotrijebiti kuhinjske rukavice ili krpu. Međutim, postoji rješenje: stavite standardni vinski pluteni čep na ručku poklopca i nikada se nećete opeći.

9.  Votka umjesto praška za pecivo

Možda će vas ovo iznenaditi, no votka može zamijeniti prašak za pecivo u pripremi tijesta. Palačinke i pite postat će prozračne ako na 1 kg tijesta dodate jednu do dvije žličice votke.

Pronašla način kako lako usisati mrvice koje su se zavukle u kutove pećnice ili u automobilu
Pronašla način kako lako usisati mrvice koje su se zavukle u kutove pećnice ili u automobilu

10. Led za savršeno mljeveno meso

Pljeskavice će uz pomoć leda postati izuzetno sočne. Kad istučete mljeveno meso, dodajte mu zdrobljeni led (oko 10 komadića leda na 1 kg mljevenog mesa); zatim formirajte pljeskavice te ih pecite na tavi ili roštilju dok se led ne počne topiti.

Pljeskavice je najlakše oblikovati rukama namočenima u hladnu vodu, tako da se mljeveno meso ne lijepi za prste, piše Russia Beyond.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom
ZA VALENTINOVO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom

Na drvcima koja se kite za Valentinovo očekivano prevladavaju crvena i roza boja, a od ukrasa se koristi sve: od vate, božićnih kuglica, preko srca i ruža do šarenih ukrasa od slatkiša

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC
SUPER!

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC

Jastučnica će očistiti stropni ventilator, a uz nju prašina neće padati po cijeloj sobi, a kožni namještaj ne morate baciti već ga revitalizirajte pastom za cipele...
Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući
VJEČNI PROBLEM

Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući

Napravite ploču pa na nju vješajte čarape kojima se zagubio par. S vremenom će se na ploči naći oba para ili ćete negdje u kući naći jedan dok će vas drugi par čekati na zidu