To je to što me zanima!

Top savjeti Stipe Božića: Nikad u planinu bez vode i mobitela

Opreza nikad dosta u planinama - neka vas ljeti temperature ne zavaraju, ponesite rezervnu odjeću i kabanicu ili vjetronepropusnu jaknu. Obavezno napunite mobitel
Vidi originalni članak

 Više od 1000 akcija spašavanja zalutalih izletnika odradio je u 2015. godini sa svojim kolegama pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić. Stoga smo njega i jednog od naših najiskusnijih alpinista Stipu Božića upitali za savjete koje je neophodno upamtiti ako planirate makar u šetnju planinom. Naime, kako ističe Vinko Prizmić, HGSS s planine najrjeđe spašava planinare koji su prošli edukaciju i u planinu idu organizirano.

- S druge strane, stranci za koje ne znamo jesu li planinari pa ih svrstavamo pod turiste često zanemaruju opasnosti te specifičnosti našeg područja - kaže Prizmić.

Naprimjer, dodaje, jako sunce u Dalmaciji koje se reflektira od mora i bijelih stijena, ljuti krš i nepregledan prostor pun škrapa za koji se može reći da je poput labirinta. Vidljivost je dobra i turistima se čini da je lako prošetati primjerice do Biokova i onda upadnu u klopku.

Stoga, savjetuje Stipe Božić, krećete li ljeti u šetnju planinom, obavezno trebate ponijeti ruksak u kojem su hrana i voda za taj dan, baterijska svjetiljka i mobilni telefon s punom baterijom te torbica s prvom pomoći. Dodaje da u ruksak stavite i odjeću - rezervne majice koje, kad su mokre od znoja, trebate mijenjati ako se zaustavljate dulje od deset minuta.

Savjetuje da vas ne zavaraju vrućine te da je i ljeti poželjno ponijeti goretex vjetrovku ili kišnu kabanicu. Božić kaže kako bez obzira na vrijeme trebate u naprtnjači imati rezervnu odjeću zbog iznenadne promjene vremena. Radi jakog UV zračenja u planinama, mažite se zaštitnim kremama za sunčanje, nosite sunčane očale i pokrivalo za glavu.

U planinu treba krenuti što ranije, u zoru, kad je svježije, a time dobivate više vremena za povratak.

- Za snalaženje u planini korisne su planinarske karte. Još korisnije su digitalne karte u pametnim telefonima, ali ih treba koristiti racionalno jer troše puno baterije. Svakako je preporučljivo ponijeti dodatne baterije za pametne telefone - kaže Božić.

Objašnjava da je najbolje držati se obilježenih staza. Takve su staze najčešće već ucrtane u digitalnim kartama koje koriste “OpenStreetMap” servis detaljnih karata terena. Najpoznatija aplikacija koja koristi te digitalne karte je Gaia GPS.

- Naše su planinarske staze dobro prohodne, samo treba paziti da ne skrećete s njih - kaže Božić. Ako se izgubite, prvo trebate nazvati 112 i tražiti da vas spoji s dežurnim iz HGSS-a.
- Za zaštitu od zmija dovoljno je nositi lagane planinarske cipele s čarapama i duge nogavice. Nikako se ne preporučuje u planine ići u kratkim hlačama ili sandalama, a o japankama da i ne govorimo - upozorava Božić.

Dodaje kako je u slučaju ozljede najvažnije što prije zaustaviti krvarenje. Kod simptoma toplinskog udara ili sunčanice treba potražiti hladovinu, uzeti puno tekućine i čekati pomoć.

Život posvećen planinama
Stipe Božić se alpinizmom počeo baviti u ranoj mladosti, krajem 60-ih godina prošlog stoljeća, pa je već sa 17 savladavao prve ozbiljnije vrhove. Dva puta se popeo na Mount Everest, a savladao je i sve najviše vrhove na svim kontinentima. Bavio se speleologijom i ronjenjem.

Važne mjere opreza

  • Računajte na moguću promjenu vremena, ponesite rezervnu toplu odjeću, kapu te zaštitu od kiše i vjetra
  • Uvijek nosite baterijsku svjetiljku, svijeću i šibice
  • Zbog mogućnosti ozljeda poželjna je torbica prve pomoći s nekoliko flastera i zavojem te aluminijskom termo (astro) folijom 
  • Na svakom duljem izletu nosite planinarsku zemljopisnu kartu i po mogućnosti kompas
  • Pratite vremensku prognozu i prisjetite se da u planinama nema internetskog signala.

Važni brojevi

Broj 112 je besplatan, a centar za sve hitne situacije može se kontaktirati u svako doba dana i noći. Operateru je važno reći koju službu trebate. Broj hitne pomoći je 194, a policije 192.

Pravila ponašanja i kako pozvati pomoć

  • Naučite sve o nižim planinama - budite iskusni
  • Ne idite u planinu sami, ne odvajajte se od skupine
  • Upišite se u knjigu posjetitelja na planinarskim domovima
  • Dolazak na vrh je manje od pola puta, odustanite dok možete
  • Ako je žega, sklonite se u hladovinu
  • Noću je dobro potražiti zaklon ispod stijene ili stabla
  • Ako je u blizini potražna ekipa ili helikopter, izađite na čistinu, istaknite odjeću jarkih boja, podignite obje ruke uvis u obliku slova Y što znači Yes - trebam pomoć ili samo jednu ruku, što znači No - ako vam pomoć ne treba

Dobro je znati...

  1. za planinarenje vam je potrebna dobra informacija kamo želite ići i koliko ste na to pripremljeni
  2. provjerite opremu te imate li dovoljno hrane i pića s obzirom na duljinu i težinu puta na koji ste se odlučili poći
  3. pri uspinjanju uvijek morate računati na to koliko će vam vremena trebati za povratak
  4. nikada ne krećite u planinu sami, a ako se to i dogodi, obavijestite najbliže o pravcu kojim planirate ići
  5. obvezno sa sobom ponesite napunjeni mobilni telefon
Idi na 24sata

Komentari 47

  • Filomena 09.08.2016.

    ...........nikada ne ići sam, organizirano i na leđima ranac.... pa put pod noge

  • A ja kažem 09.08.2016.

    A još bolje bi bilo da ne idete u takve zabiti gdje vas niti medo ne pronađe.

  • montello 09.08.2016.

    e moj stipe to reci poljacima koji idu bez mobitela i vode na biokovo,misle da ima skale i asfalt gore i telefonske stanice,i onda ih spašavaj

Komentiraj...
Vidi sve komentare