Lifestyle

Komentari 47

Top savjeti Stipe Božića: Nikad u planinu bez vode i mobitela

Top savjeti Stipe Božića: Nikad u planinu bez vode i mobitela

Opreza nikad dosta u planinama - neka vas ljeti temperature ne zavaraju, ponesite rezervnu odjeću i kabanicu ili vjetronepropusnu jaknu. Obavezno napunite mobitel

 Više od 1000 akcija spašavanja zalutalih izletnika odradio je u 2015. godini sa svojim kolegama pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić. Stoga smo njega i jednog od naših najiskusnijih alpinista Stipu Božića upitali za savjete koje je neophodno upamtiti ako planirate makar u šetnju planinom. Naime, kako ističe Vinko Prizmić, HGSS s planine najrjeđe spašava planinare koji su prošli edukaciju i u planinu idu organizirano.

- S druge strane, stranci za koje ne znamo jesu li planinari pa ih svrstavamo pod turiste često zanemaruju opasnosti te specifičnosti našeg područja - kaže Prizmić.

Naprimjer, dodaje, jako sunce u Dalmaciji koje se reflektira od mora i bijelih stijena, ljuti krš i nepregledan prostor pun škrapa za koji se može reći da je poput labirinta. Vidljivost je dobra i turistima se čini da je lako prošetati primjerice do Biokova i onda upadnu u klopku.

Stoga, savjetuje Stipe Božić, krećete li ljeti u šetnju planinom, obavezno trebate ponijeti ruksak u kojem su hrana i voda za taj dan, baterijska svjetiljka i mobilni telefon s punom baterijom te torbica s prvom pomoći. Dodaje da u ruksak stavite i odjeću - rezervne majice koje, kad su mokre od znoja, trebate mijenjati ako se zaustavljate dulje od deset minuta.

Savjetuje da vas ne zavaraju vrućine te da je i ljeti poželjno ponijeti goretex vjetrovku ili kišnu kabanicu. Božić kaže kako bez obzira na vrijeme trebate u naprtnjači imati rezervnu odjeću zbog iznenadne promjene vremena. Radi jakog UV zračenja u planinama, mažite se zaštitnim kremama za sunčanje, nosite sunčane očale i pokrivalo za glavu.

U planinu treba krenuti što ranije, u zoru, kad je svježije, a time dobivate više vremena za povratak.

- Za snalaženje u planini korisne su planinarske karte. Još korisnije su digitalne karte u pametnim telefonima, ali ih treba koristiti racionalno jer troše puno baterije. Svakako je preporučljivo ponijeti dodatne baterije za pametne telefone - kaže Božić.

Objašnjava da je najbolje držati se obilježenih staza. Takve su staze najčešće već ucrtane u digitalnim kartama koje koriste “OpenStreetMap” servis detaljnih karata terena. Najpoznatija aplikacija koja koristi te digitalne karte je Gaia GPS.

- Naše su planinarske staze dobro prohodne, samo treba paziti da ne skrećete s njih - kaže Božić. Ako se izgubite, prvo trebate nazvati 112 i tražiti da vas spoji s dežurnim iz HGSS-a.

- Za zaštitu od zmija dovoljno je nositi lagane planinarske cipele s čarapama i duge nogavice. Nikako se ne preporučuje u planine ići u kratkim hlačama ili sandalama, a o japankama da i ne govorimo - upozorava Božić.

Dodaje kako je u slučaju ozljede najvažnije što prije zaustaviti krvarenje. Kod simptoma toplinskog udara ili sunčanice treba potražiti hladovinu, uzeti puno tekućine i čekati pomoć.

Život posvećen planinama
Stipe Božić se alpinizmom počeo baviti u ranoj mladosti, krajem 60-ih godina prošlog stoljeća, pa je već sa 17 savladavao prve ozbiljnije vrhove. Dva puta se popeo na Mount Everest, a savladao je i sve najviše vrhove na svim kontinentima. Bavio se speleologijom i ronjenjem.

Važne mjere opreza

Važni brojevi

Broj 112 je besplatan, a centar za sve hitne situacije može se kontaktirati u svako doba dana i noći. Operateru je važno reći koju službu trebate. Broj hitne pomoći je 194, a policije 192.

Pravila ponašanja i kako pozvati pomoć

Dobro je znati...

Najčitaniji članci