To je to što me zanima!

Tople kupke jednako su dobre za raspoloženje kao vježbanje

Istraživanje je otkrilo da popodnevne kupke samo dva puta tjedno mogu poboljšati raspoloženje, a zahtjevaju manji angažman od vježbanja
Vidi originalni članak

Istraživači sa Sveučilišta u Freiburgu u Njemačkoj proveli su malo istraživanje kod ljudi koji se bore s depresijom. Bili su podijeljeni u dvije skupine. Prva skupina se trebala kupati svaki dan u vodi od 40 Celzijevih stupnjeva, 30 minuta, dok je druga grupa trebala 40 do 45 minuta izvoditi vježbe umjerenog intenziteta dva puta tjedno.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Nakon osam tjedana, istraživači su testirali raspoloženje sudionika istraživanja na najčešće korištenoj skali za depresiju. Oni koji su se redovno kupali u vrućoj vodi postigli bolje raspoloženje od onih koji su samo vježbali. Istraživači vjeruju da to ima veze s biološki dnevnim ritmom, odnosno unutarnjim satom tijela, koji utječe na rad naših organa regulacijom temperature.

Zato je kupanje u popodnevnim satima korisno jer se podizanjem tjelesne temperature u popodnevnim satima može popraviti normalni biološki dnevni ritam tjelesne temperature, a koji je inače često poremećen kod osoba s depresijom. U istraživanju su kupke također poboljšale i ritam spavanja kod ljudi. Isto tako se pokazalo da jutarnje izlaganje jakoj svjetlosti utječe na biološki dnevni ritam i ublažava depresiju.

Popodnevne kupke samo dva puta tjedno mogu umjereno, ali trajno poboljšati raspoloženje. Dobrobit vrućih kupki slična je onoj koja se vidi kod vježbanja, što je inače preporučena terapija za blagu ili umjerenu depresiju. Ipak, to ne znači da se depresija može toplim kupkama izliječiti u potpunosti, jer je depresija višestrano stanje. Tako da vrijeme provedeno u kadi vjerojatno neće pomoći u trajnom izlječenju, ali može donekle ublažiti neke od simptoma.

UPOZORENJE Nikako ne sa štapićem! Ovo je pravi način za čišćenje ušiju

Za vjerodostojnije rezultate trebat će ipak puno više istraživanja prije nego što vruće kupke zaista postanu redovito prepisani tretmani za depresiju. Međutim, ne možete pogriješiti ako se s vremena na vrijeme počastite toplom i ugodnom kupkom. Neće vam naškoditi, a može vam pomoći da se opustite, piše Health.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 23.12.2019.

    volim tople kupke

  • 23.12.2019.

    Nista ljepse nego poslije treninga uskociti u vrucu kadu na pola sata.

Komentiraj...
Vidi sve komentare