To je to što me zanima!

Tri boje ribizla za slasne ljetne slastice, napitke i džemove

Plodovi ribizla mogu biti bijeli, crveni i crni. Sve tri vrste ribizla mogu se prerađivati u sokove, sirupe, džemove ili želee. Pri branju se trga peteljka jer su bobice nježne
Vidi originalni članak

Panna cotta s crvenim ribizlom

Sastojci: 750 ml slatkog vrhnja, 3/4 šalice šećera, 2 žličice ekstrakta vanilije, 2 paketića želatine, 150 ml vode, po 2 šalice ribizla i malina

Priprema: Zagrijte u posudi 500 ml vrhnja i 1/2 šalice šećera. Kad se šećer otopi, maknite s vatre i dodajte vaniliju. Pomiješajte želatinu sa šest žlica vode, ostavite da stoji deset minuta te umiješajte smjesu u toplu kremu od vanilije. Ulijte kremu u čaše i stavite u hladnjak na četiri sata. Zagrijte u posudi voće, 1/4 šalice vode i 1/4 šalice šećera. Kad zakipi, neka kuha još 20 minuta. Istucite u šlag 250 ml slatkog vrhnja. Na ohlađenu kremu dodajte umak od ribizla i šlag te ukrasite voćem.

Smoothie od crnog ribizla

Sastojci: 1/2 šalice crnog ribizla, zrela banana, 200 ml soka od jabuke, 2 žlice grčkog jogurta, metvica za ukras

Priprema: Ribizl, bananu, sok od jabuke i grčki jogurt stavite u blender pa izmiksajte. Prema želji, možete bananu najprije zamrznuti kako bi smoothie bio hladniji. Gotov smoothie ulijte u čašu i ukrasite listićima metvice.

Sirup od ribizla

Sastojci: 450 g crnog ribizla, 250 g šećera, 260 ml vode, limun

Priprema: Očistite ribizl od peteljke i operite. Stavite ga u posudu sa šećerom i vodom na laganu vatru. Zagrijavajte smjesu uz lagano miješanje da se šećer rastopi. Nakon što zakipi, neka kuha još pet minuta. Dodajte limunov sok i koru te kuhajte još pet minuta. Kad se sirup malo ohladi, procijedite ga i ulijte u bocu. Čuvajte u hladnjaku. Za osvježavajući napitak pomiješajte sirup s gaziranom mineralnom vodom ili limunadom.

Tekst je preuzet iz gastromagazina Skuhatćute. 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • mily 11.08.2014.

    panna cotta i ribiz mmmm

  • jim_clark 11.08.2014.

    Ti smoothiji su baš ko stvoreni za goste. Napojiš ih, ispadneš dobar domaćin, a meso ti ostane i kasnije ga sam u miru pojedeš!

  • DamirDujmešić 11.08.2014.

    U redu recepti, ali ljudi moji, naučite pisati materinjim jezikom. Može biti i bijeli, i crveni i crni, ali RIBIZ. Ne ribizL.

Komentiraj...
Vidi sve komentare