Plodovi ribizla mogu biti bijeli, crveni i crni. Sve tri vrste ribizla mogu se prerađivati u sokove, sirupe, džemove ili želee. Pri branju se trga peteljka jer su bobice nježne
Tri boje ribizla za slasne ljetne slastice, napitke i džemove
Panna cotta s crvenim ribizlom
Sastojci: 750 ml slatkog vrhnja, 3/4 šalice šećera, 2 žličice ekstrakta vanilije, 2 paketića želatine, 150 ml vode, po 2 šalice ribizla i malina
Priprema: Zagrijte u posudi 500 ml vrhnja i 1/2 šalice šećera. Kad se šećer otopi, maknite s vatre i dodajte vaniliju. Pomiješajte želatinu sa šest žlica vode, ostavite da stoji deset minuta te umiješajte smjesu u toplu kremu od vanilije. Ulijte kremu u čaše i stavite u hladnjak na četiri sata. Zagrijte u posudi voće, 1/4 šalice vode i 1/4 šalice šećera. Kad zakipi, neka kuha još 20 minuta. Istucite u šlag 250 ml slatkog vrhnja. Na ohlađenu kremu dodajte umak od ribizla i šlag te ukrasite voćem.
Smoothie od crnog ribizla
Sastojci: 1/2 šalice crnog ribizla, zrela banana, 200 ml soka od jabuke, 2 žlice grčkog jogurta, metvica za ukras
Priprema: Ribizl, bananu, sok od jabuke i grčki jogurt stavite u blender pa izmiksajte. Prema želji, možete bananu najprije zamrznuti kako bi smoothie bio hladniji. Gotov smoothie ulijte u čašu i ukrasite listićima metvice.
Sirup od ribizla
Sastojci: 450 g crnog ribizla, 250 g šećera, 260 ml vode, limun
Priprema: Očistite ribizl od peteljke i operite. Stavite ga u posudu sa šećerom i vodom na laganu vatru. Zagrijavajte smjesu uz lagano miješanje da se šećer rastopi. Nakon što zakipi, neka kuha još pet minuta. Dodajte limunov sok i koru te kuhajte još pet minuta. Kad se sirup malo ohladi, procijedite ga i ulijte u bocu. Čuvajte u hladnjaku. Za osvježavajući napitak pomiješajte sirup s gaziranom mineralnom vodom ili limunadom.
Tekst je preuzet iz gastromagazina Skuhatćute.