To je to što me zanima!

Tri, dva, jedan kuhinja: Tajna ukusnih knedli je u koštici...

U tjednu austrijske kuhinje kandidati su naučili zašto bez bistrica nema savršenih okruglica, kako pripremiti domaće špecle te kakvo je meso najbolje za bečki gulaš
Vidi originalni članak

Bečka šnicla, sacher torta i fijaker gulaš samo su neki od austrijskih specijaliteta s kojima su se susreli natjecatelji u novom tjednu RTL-ova kulinarskog showa.  

Stalnim članovima žirija, Željki Klemenčić i Tomislavu Špičeku, priključio se i Austrijanac Thomas Temmel, koji je podijelio nekoliko savjeta za pripremu tradicionalnoga gulaša:   

- Austrijskom gulašu finu aromu daju kim, lovorov list te mažuran - objasnio je Thomas. 

Pri pripremi mesa ne treba odvajati žilice i kožu od mesa jer daju poželjnu gustoću. Nakon gulaša na red su došle knedle sa šljivama koje se mogu pripremati sa i bez krumpira, kao i s grisom. Umjesto krušnim mrvicama posipaju se i makom ili vanilin šećerom. 

I dok su neki zadatak shvatili ozbiljno te pripremali originalne  bečke knedle, Nenad se odlučio za čak tri vrste - knedle sa šljivovicom i šećerom, veganske bez jaja i knedle sa šljivama, a sve mu je to, kaže, izazvalo dodatni stres. 

Željka Klemenčić podijelila je i savjet o čišćenju šljiva.

- Gospođe u Slavoniji znale su reći da, ako imate male šljive, prave bistrice, najpametnije ih je ostaviti cijele; kad se razreže okruglica, šljiva će puknuti i dati sok. Ako se koštica izvadi, šljiva će prerano puknuti i razmočiti tijesto - kaže.

Knedle su ukusne i odmrznute pa ih možete pripremiti unaprijed. Sirove ih složite na tanjur ili lim za pečenje, prekrijte folijom i stavite u zamrzivač. Kada malo očvrsnu, prebacite ih u plastične vrećice kako ne bi pokupile mirise iz hladnjaka.   

- Kuhane knedle možete dovršiti u pećnici. Uvaljajte ih u mrvice pa zapecite na 200°C svega pet minuta - savjetuje Thomas.  Austrijanci su osobito ponosni na špecle, domaću tjesteninu koja se najčešće poslužuje sa zapečenim sirom ili špekom i vrhnjem. U hrvatskoj ih kuhinji zovemo ljevanci. 

- Za pripremu tijesta je potrebno 250 g brašna, dva jaja, prstohvat soli i malo vode - objasnila je Mirjana Katančić iz restorana Stari Fijaker u Zagrebu. Sastojci se dobro izmiješaju pjenjačom. Mekano tijesto žlicom se vadi na dasku i zatim nožem trgaju na manje komade te spuštaju u proključalu vodu. 

Knedle sa šljivama 

Sastojci: kg staroga krumpira, 0,75-1 kg oštrog brašna, 3 žlice ulja, 2 jaja, 1/2 žličice soli, kg šljiva (oko 20 komada), 100 g krušnih mrvica, 100 g maslaca

Priprema: Skuhajte kg krumpira, ogulite koru pa ga propasirajte. Kad se malo ohladi, dodajte ulja, jaja, soli, brašna (koliko traži) i umiješajte u krumpirovo tijesto. Sve umijesite dok ne dobijete glatku smjesu. Razvaljajte ga prst debelo (oko jednog centimetra) na dasci ili ravnoj površini posutoj brašnom te izrežite na četverokute. U sredinu svakoga komadića zamotajte šljivu koje ste prethodno oprali i očistili od koštica. Ako su šljive kisele, dodajte im šećera. Od tijesta i šljiva napravite okruglice te ih kuhajte u vreloj vodi sve dok se ne dignu na površinu (oko deset minuta). Zatim na tavi popržite mrvice na maslacu pa pospite po knedlama ili knedle umiješajte u mrvice. Prema želji, knedle pospite cimetom i šećerom te ih poslužite tople ili hladne.


Idi na 24sata

Komentari 4

  • mutna77 24.05.2014.

    Anka navijamo za tebe,Tanja prepotentna i nek je ispala!

  • marijaterezija2 23.05.2014.

    Što se kuhanja tiće ne držim se strogo pravila radim prema željama svoje obitelji

  • ellizabet 23.05.2014.

    hmm,fino jedu austrijanci,slično kao i mi kontinentalci...sve što su kuhali je prefino ali knedle..mljc,nijh obožavam!

Komentiraj...
Vidi sve komentare