To je to što me zanima!

U Đakovu je otvorena izložba 'Dante u djelima suvremenih hrvatskih umjetnika'

'Dante u djelima suvremenih hrvatskih umjetnika', naziv je izložbe autora Milana Bešlića u povodu 700 godina Danteove smrti, koja je otvorena u Spomen-muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera
Vidi originalni članak

Izložba obuhvaća radove Vatroslava Kuliša, Tomislava Buntaka, Zlatka Kesera, Igora Rončevića, Antuna Borisa Švaljeka i Kuzme Kovačića, a u Đakovu je postavljena nakon što je u rujnu otvorena u Kabinetu grafike HAZU-a.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Organizatori gostovanja u Đakovu su Strossmayerov Spomen-muzej, Matica hrvatska i Društvo hrvatskih književnika – ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski.

- Kroz šestoricu autora objedinjenih ovom izložbom nastojao sam da svevremeni Dante bude čitan u suvremenom likovnom jeziku. Njegova Božanska komedija veliki je alegorijski spjev velike vizualne snage; sva tri njezina dijela – i Pakao i Čistilište i Raj su prostor, a to je likovni prostor - rekao je autor izložbe Bešlić, likovni i književni kritičar i esejist.

NAJBOLJI HOBI Dobrobiti čitanja: Knjiga 'oštri' mozak, smiruje i usrećuje ljude

Za Danteovo djelo rekao je kako je stoljećima aktualna tema teoretičarima književnosti, otvorena filozofijskim i teološkim opservacijama, poticajna brojnim naraštajima pjesnika na svim jezicima u različitim kulturama i stvaralački privlačna likovnim umjetnicima u svakom vremenu.

Prilikom otvaranja ove izložbe u Zagrebu i sam talijanski veleposlanik čudio se brojnošću autora i njihovih radova na temu Dantea i njegove Božanske komedije, rekavši da to ni Talijani neće učiniti. Sedam stotina godina od Danteove smrti europski je događaj prvoga reda, no ovo je i vrijeme 500 godina Marulićeve Judite u što se Matica hrvatska također uključila.

NE KORISTI PHOTOSHOP Njegova strast je fotografiranje vjeverica: 'Ponekad čekam i do četiri dana da ulovim pozu'

Rijetki znaju da je upravo Marko Marulić preveo uvodno poglavlje Danteove Božanske komedije na latinski jezik, rekao je Stipe Botica, predsjednik Matice hrvatske. Upravitelj HAZU-ovog Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Đakovu Pero Aračić dodao je da ova izložba pokazuje kako hrvatski umjetnici razmišljaju o Danteu.

Otvarajući izložbu, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić rekao je kako je Dante bio izniman pisac i umjetnik te čovjek Crkve. Umjetničko stvaralaštvo koristio je za svjedočenje svojih kršćanskih uvjerenja. Bio je etički korektiv svoga vremena, rekao je Hranić o Danteu.

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare