To je to što me zanima!

U Check Pint Centru testiralo se 7000 ljudi, 81 imalo HIV

Kao i u Hrvatskoj, tako i u Europi i svijezu, HIV se kasno dijagnosticira u 53 posto slučajeva, zbog čega se razvija SIDA. To se može spriječiti testiranjem koje je u Hrvatskoj besplatno i anonimno
Vidi originalni članak

U prosjeku svaki stoti koji se testira na HIV u Check Point centru Zagreb u Domagojevoj ulici dobije preliminarno pozitivan nalaz. Centar djeluje u sklopu Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) i u šest godina kod njih se testiralo više od 7000 ljudi.

Radno vrijeme centra za testiranje i savjetovanje je ponedjeljkom, srijedom i petkom od 16 do 19.30 sati, osim praznikom. U njihovu centru rade brze testove iz oralnih tekućina i preliminarni rezultat gotov je za 20 minuta. Dobro je znati da prije takvog testiranja najmanje 30 minuta ne treba jesti niti piti, žvakati gume, prati zube i slično. Testiranje je potpuno anonimno i besplatno te se ne mora najaviti. 

Također, testovi se mogu napraviti pri centrima za javno zdravstvo, kao i u izvaninstitucionalnim centrima za testiranje, u kojima se mnogi lakše odluče na testiranje zbog neformalne atmosfere. U Check Pintu Zagreb daju i psihosocijalnu pomoć, a jedna od stručnjaka je i psihologinja Maja Erceg Tušek, koja pruža podršku oboljelima. 

'NISMO NIKOME ZARAZNI' Dalmatinska obitelj bolest nosi u tišini: 'Naš život s HIV-om'

- Svatko reagira na dijagnozu različito kao što bi bilo tko na neki svoj način reagirao na neku stresnu situaciju u životu. Jedino što život s HIV-om doista razlikuje jesu stigma i diskriminacija kojima su izloženi oboljeli i njihovi najbliži. Zato treba širiti poruku da je HIV danas cjeloživotna kronična bolest, kao i dijabetes. HIV se čak jednostavnije kontrolira i liječi od dijabetesa te, uz pravodobnu dijagnozu i liječenje, izaziva puno manje komplikacija - kaže naša sugovornica. 

Napominje kako treba unijeti razumijevanja u društvo i razbiti ukorijenjeni strah i zabludu da je to lako prenosiva infekcija te da se virus može prenijeti, primjerice, preko kvake na vratima ili rukovanjem.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 17

  • Fra Sime 01.12.2019.

    jesu li se modni m.. . i cig. testirali na Sidu?

  • 01.12.2019.

    S obzirom da dobrovoljno dajem krv, testirana sam bezbroj puta...

  • Linz 01.12.2019.

    Ja sam čuo da su prvi simptomi kad je netko HIV pozitivan da ga šupi svrbak , ali ja nemam problema s tim ..........................hvala dragom Bogu !!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare