To je to što me zanima!

U kineskim biljnim lijekovima nedopuštene razine pesticida

Lijekovi poput goji bobica, sušenih lukovica ljiljana, himalajskog ginsenga i sličnih trava nalaze se potencijalno otrovne razine kemikalija, upozoravaju iz Greenpeacea
Vidi originalni članak

Većina uzoraka kineskih biljnih lijekova koji se mogu kupiti u trgovinama sadrže "nesigurne" razine pesticida, utvrdilo je istraživanje organizacije Greenpeace u Velikoj Britaniji i šest drugih zemalja EU. Prema njemu, u sedam biljnih lijekova uvezenih iz Kine poput San Qi korijena, goji bobica, sušenih lukovica ljiljana, ružinih pupoljaka, krizantema, kozje krvi, himalajskog ginsenga i kineske datulje pronađene su nedopuštene i potencijalno toksične razine pesticida. 

Iako se u malim dozama smatraju bezazlenim, dugotrajna izloženost pesticidima povezuje se s hormonskom neravnotežom, smanjenom plodnošću kod muškaraca te smetnjama u razvoju fetusa, piše Daily Mail.

Sve te biljke najčešće su prodavane "trave" u medicinske svrhe, a od 29 uzoraka njih 26 sadrži više pesticida nego je dopušteno prema EU zakonu.

- Od obrađenih uzoraka, njih 17 sadrži ostatke pesticida klasificiranih od strane Svjetske zdravstvene organizacije kao iznimno opasne. Biljni lijekovi se percipiraju kao prirodni, čisti i zdravi, no istina je da mnogo toga zavisi od njihovog uzgoja i podrijetla - zaključila je Elizabeth Salter Green direktorica britanskog Udruženja kemičara.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare