To je to što me zanima!

U nekoliko jednostavnih koraka do ekološkog vrta

Talog od kave, kore voća i povrća, vrećice čaja, ljuske jajeta, stari kruh, ali nipošto ljuske od oraha, mogu se pretvoriti u vrlo korisni kompost
Vidi originalni članak

Gotovo trećinu kućnog smeća čini biootpad, koji može poslužiti kao odličan kompost za vrt. U njega se ubrajaju ostaci te kora voća i povrća, talog od kave, vrećice čaja, ljuske jajeta, ostaci kruha... No iz komposta valja izostaviti, npr., ljuske oraha jer se razgrađuju godinama te meso i kosti jer će privlačiti životinje. Sve ostatke treba usitniti, materijal staviti na hrpu, ograditi te zaštititi od prejakog sunca i oborina. Dok kompost postane taman i poprimi specifičan miris “šumske zemlje”, može se pomiješati sa zemljom. Tako ćete je ognojiti, upotrijebiti sredstvo koje ne šteti okolišu i uštedjeti novac. Možete uštedjeti i na vodi ako u vrtu postavite bačvu u koju ćete skupljati kišnicu. Sijeno koje stavite oko voćki spriječit će prekomjereno ispravanje vlage iz tla i rast korova.

Pelin i kopriva tjeraju kukce
Kilogram nasjeckanih kopriva potopite u deset l vode i neka odstoji 24 sata. Poprskajte biljke procijeđenom tekućinom, što će ih zaštititi od biljnih uši. Želite li ih obraniti od gusjenica i mrava, u deset l vode stavite 300 g svježih listova i cvjetova pelina. Ostavite dva dana, procijedite i poprskajte biljke.

Kava i banane lako gnoje zemlju
Pomiješate li talog od kave s vrtnom zemljom, povisit će joj se kiselost, što pogoduje agrumima i borovnicama. Blago će i ognojiti zemlju te otjerati dosadne biljne mušice i puževe. Sitno nasjeckana kora banane također će ognojiti zemlju, a osobito je korisna za cvijeće kojem je potreban kalij.

Krtice plaši zviždukanje iz boce
Lako ćete ih se riješiti tako da plastičnoj boci odrežete dno i zabodete je u krtičnjak. Vjetar će puhati iznad boce i stvarati zvukove, koji će odzvanjati hodnicima i otjerati krtice. Pobjeći će i ako u krtičnjak stavite sirovi luk ili u vrtu zasadite mlječiku, čiji korijen ispušta krticama nepodnošljiv miris.

Mrkva štiti luk od muha
Biljke se mogu međusobno zaštititi - primjerice, zasijete li mrkvu uz luk, obranit ćete ih od lukove ili mrkvine muhe. Osim toga, gdje god je to moguće, zasijte kamilicu jer će zaštititi biljke od bijelih crva.

Bolji su lonci od terakote
Birajte staklenke za biljke napravljene od prirodnih materijala kao što su kamen ili terakota jer se odlično uklapaju u prirodno okruženje vrta i vrlo su dugotrajne. Ekološki su prihvatljivije od plastičnih lonaca.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare