To je to što me zanima!

U restoranima na vrh jela često stave komadić peršina - zašto?

Većina ljudi ostavi peršin na tanjuru jer to smatraju isključivo dekoracijom, no bolja ideja je staviti ga u usta i polako žvakati. Osim što čisti nepce, peršin neutralizira neugodne mirise koji ostanu nakon aromatičnih jela
Vidi originalni članak

Osvježavanje daha grickanjem svježeg peršina seže još u doba starih Rimljana. Oni su nakon jela znali grickati peršin. Moguće da je to jedan od razloga zašto je nastao običaj stavljanja komada ove biljke na tanjure u mnogim restoranima diljem svijeta.

POGLEDAJTE VIDEO o zdravoj hrani:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Drugi razlog je dekoracija jela, a navodno je to poteklo od mesara u davnim vremenima koji su oko svježeg ili pečenog mesa stavljali i peršin kako bi hrana bila primamljivija kupcima. Kasnije su restorani to počeli kopirati. Do 1915. godine gotovo u svakom restoranu na tanjur se stavljao peršin.

Nekim gostima to je znalo smetati jer su sumnjali kako su dobili komad biljke koja je prije toga bila na tuđem tanjuru.

SUPER RECEPTI Najbolja pečenja za blagdane: Ispod kože prije pečenja purici dodajte maslac za veću sočnost

Naravno, treći razlog zašto se peršin nađe na serviranom obroku je poboljšavanje okusa hrani, no u tom slučaju najčešće se nasjecka pa pospe po jelu koje je već na tanjuru.

Zašto je peršin dobar za svježi dah?

U peršinu se nalazi visoka koncentracija klorofila, a upravo on uništava bakterije u ustima. One se počinju razvijati nakon jela, a to je direktan uzrok lošeg zadaha.

ISPROBAJTE NEŠTO NOVO Kako sigurno kombinirati hranu i seks za senzualnu i ponekad neurednu, ali ugodnu, zabavu?

Peršin je posebno dobro sažvakati nakon što se pojedu jela puna češnjaka ili luka. Osim peršina, pomažu i svježa menta, bosiljak i ružmarin.

Još neke prednosti ove biljke:

  • djeluje kao antioksidans
  • pomaže da koža izgleda mlađe
  • pročišćava tijelo od toksina
  • otapa višak masnoća u tijelu
  • čisti bubrege
  • djeluje protuupalno
  • jača imunitet
  • prepun je vitamina C 
  • sadrži mnoge minerale
Idi na 24sata

Komentari 11

  • 20.12.2022.

    Kad vidim ovo vrhnje i gljive s tjesteninom, muka me uhvati. 😖

  • sky linee 20.12.2022.

    U skoro svako jelo stavim peršin

  • Old Kresoje 20.12.2022.

    zato da panjevi misle kako je to sad nešto fensi pa treba skupo platiti

Komentiraj...
Vidi sve komentare