To je to što me zanima!

U šoping sa zdravim popisom, tuna i masline su neizostavne

Zdravi način života određuje zdrava smočnica, točnije kvalitetne namirnice koje su uvijek nadohvat ruci, ističu nutricionisti, pa je na policima neizostavna i tuna
Vidi originalni članak

Na prvome mjestu top-liste namirnica kojima hitno treba dati mjesta na polici u smočnici nutricionisti su izdvojili ekstra djevičansko maslinovo ulje. Uz bok tom aromatičnom ulju, koje je bogato zdravim nezasićenim mastima i antioksidansima, trebao bi stajati vinski ocat. On čak i u malim količinama daje specifičnu aromu raznim jelima, a ima jako malo kalorija i gotovo uopće nema masti. Zdravi način života određuje zdrava smočnica, točnije kvalitetne namirnice koje su uvijek nadohvat ruci, ističu nutricionisti, pa je na policima neizostavna i tuna u konzervi. Nije osobito skupa, a bogata je proteinima, vitaminom D te omega 3-masnim kiselinama. Potražite tunu koja je pakirana u vodi kako biste izbjegli dodatne masti i kalorije, savjetuju nutricionisti. 

Zdravi jelovnik ne može ni bez rajčica. Bogate su likopenom, antioksidansom koji pomaže u borbi protiv raka. Pri kupnji konzerviranih rajčica birajte one koje nemaju soli ili je imaju u malim količinama. Naravno, ako možete, birajte one svježe.

Bez milosti 

Čips, smoki i ostale nezdrave grickalice trebale bi biti zabranjene namirnice u smočnici, ističu nutricionisti. Zamijenite ih zdravim integralnim grickalicama.

Zobenom kašom bori se protiv kolesterola

Smočnica ne bi smjela biti ni bez zobene kaše, poručuju nutricionisti. Smjestite je u prvi red police. Ona pomaže u bitki protiv kolesterola i prevenira srčana oboljenja. Zahvaljujući tome što je bogata vlaknima, čovjek je sit nakon nje satima, objašnjavaju nutricionisti. 

Ječam se brzo kuha i snižava kolesterol

Ječam je sjajna zdrava namirnica koja ima tu prednost da je brzo gotova. Njegova vlakna bogata su tvarima koja pomažu u snižavanju kolesterola, objašnjavaju nutricionisti. Odličan je izbor za lagane večere, a pristaje i u zasitnijim jelima s piletinom.

Leća je bogata vlaknima i proteinima

Leća je zrnasta mahunarka koja je bogata proteinima i vlaknima, a ima jako malo masti. Brzo se kuha te odlično odgovara juhama, umacima i salatama. Odlično se slaže i s rajčicom, lukom, češnjakom, mesom te ovčjim i kozjim sirevima.

Bake su znale vrijednost oraha

Orasi su namirnica bez koje ne bi smjela biti niti jedna smočnica, preporučuju nutricionisti i sve brižne bake. Oni su idealni za brzo podizanje energije, a djeca ih obožavaju. Sadrže velike količine proteina, vlakana i kalcija, a nezamjenjivog su okusa.

Integralno tijesto savršeno paše s češnjakom i pestom

Integralno tijesto ima triput više vlakana od običnog tijesta, pa ga nutricionisti preporučuju iako je skuplje. Budući da mu je okus jednak, najbolje pristaje s češnjakom i pestom, savjetuju gastroznalci. Integralna riža također je mnogo zdravija od obične, slažu se nutricionisti. Ona sadrži mekinje koje obiluju hranjivim tvarima potrebnim za dobar imunitet.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare