To je to što me zanima!

U turističkom dijelu Maldiva nestalo 66 posto vrsta insekata

Istraživači upozoravaju da je u dijelu arhipelaga na Maldivima na kojemu se nalaze turistički sadržaji u prosjeku evidentirano 66 posto manje vrsta insekata
Vidi originalni članak

Poznato je da se na Maldivima turistički resorti neprestano međusobno natječu u nastojanju da atraktivnom ponudom nadmaše jedni druge i privuku što više turista.

POGLEDAJTE VIDEO: Luksuz na Maldivima

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

No istraživači upozoravaju da takva praksa na dijelu otočja s luksuznim vilama, golemim bazenima i brojnim toplicama rezultira strašnom cijenom kada su posrijedi mikroekosustavi.

Znanstvenici koji su objavili novo istraživanje o utjecaju turističkih naselja na raznolikost prirode kažu da turizam uvelike pridonosi smanjenju broja insekata na ovom oceanskom otočju. 

Rezultati studije koju su proveli stručnjaci s njemačkoga Sveučilišta u Bayreuthu u dijelu arhipelaga na kojemu se nalaze turistički resorti pokazuju da je ondje u prosjeku evidentirano 66 posto manje vrsta insekata.

Oceansko otočje čini tek nešto više od dva posto Zemljine kopnene mase. Istodobno su ti otoci dom čak petini svih poznatih životinjskih i biljnih vrsta i gotovo polovici svih ugroženih vrsta.

ZAŠTITE SVOJ DOM 7 mjesta i stvari koje privlače termite u dom - provjerite ih

- Pretpostavljamo da na otocima na kojima je razvijen turizam drastičan pad raznolikosti insekata uzrokuje upotreba pesticida. Premda se pesticidi prvenstveno koriste za uništavanje komaraca, pritom stradavaju i ostale vrste insekata - rekao je glavni autor studije Sebastian Steibl. 

U sklopu studije njemački su znanstvenici proučili populaciju insekata na trima različitim dijelovima otoka smještenih u neposrednoj blizini.

Podijelili su ih na potpuno nenaseljene otoke, otoke na kojima živi lokalno stanovništvo i one na kojima je razvijen turizam.

- Na otocima s razvijenim turističkim sadržajima drastičan pad raznolikosti insekata prouzročila je najvjerojatnije upotreba pesticida - smatra Streibl te dodaje da se oni koriste protiv komaraca, no da na njihovo djelovanje reagiraju i ostale vrste insekata.

Istraživači, koji su rezultate studije objavili u časopisu Open Science Britanskoga kraljevskog društva, smatraju da bi se dugoročne posljedice smrtnosti kukaca na ekosustav Maldivskog otočja trebale razjasniti preciznijim dodatnim istraživanjima. 

Idi na 24sata

Komentari 1

Komentiraj...
Vidi sve komentare