Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

U turističkom dijelu Maldiva nestalo 66 posto vrsta insekata

U turističkom dijelu Maldiva nestalo  66 posto vrsta insekata

Istraživači upozoravaju da je u dijelu arhipelaga na Maldivima na kojemu se nalaze turistički sadržaji u prosjeku evidentirano 66 posto manje vrsta insekata

VIDEO

Poznato je da se na Maldivima turistički resorti neprestano međusobno natječu u nastojanju da atraktivnom ponudom nadmaše jedni druge i privuku što više turista.

POGLEDAJTE VIDEO: Luksuz na Maldivima

Pokretanje videa...

01:02

No istraživači upozoravaju da takva praksa na dijelu otočja s luksuznim vilama, golemim bazenima i brojnim toplicama rezultira strašnom cijenom kada su posrijedi mikroekosustavi.

Znanstvenici koji su objavili novo istraživanje o utjecaju turističkih naselja na raznolikost prirode kažu da turizam uvelike pridonosi smanjenju broja insekata na ovom oceanskom otočju. 

Rezultati studije koju su proveli stručnjaci s njemačkoga Sveučilišta u Bayreuthu u dijelu arhipelaga na kojemu se nalaze turistički resorti pokazuju da je ondje u prosjeku evidentirano 66 posto manje vrsta insekata.

Oceansko otočje čini tek nešto više od dva posto Zemljine kopnene mase. Istodobno su ti otoci dom čak petini svih poznatih životinjskih i biljnih vrsta i gotovo polovici svih ugroženih vrsta.

7 mjesta i stvari koje privlače termite u dom - provjerite ih
7 mjesta i stvari koje privlače termite u dom - provjerite ih

- Pretpostavljamo da na otocima na kojima je razvijen turizam drastičan pad raznolikosti insekata uzrokuje upotreba pesticida. Premda se pesticidi prvenstveno koriste za uništavanje komaraca, pritom stradavaju i ostale vrste insekata - rekao je glavni autor studije Sebastian Steibl. 

U sklopu studije njemački su znanstvenici proučili populaciju insekata na trima različitim dijelovima otoka smještenih u neposrednoj blizini.

Sponzorirani članak

Podijelili su ih na potpuno nenaseljene otoke, otoke na kojima živi lokalno stanovništvo i one na kojima je razvijen turizam.

- Na otocima s razvijenim turističkim sadržajima drastičan pad raznolikosti insekata prouzročila je najvjerojatnije upotreba pesticida - smatra Streibl te dodaje da se oni koriste protiv komaraca, no da na njihovo djelovanje reagiraju i ostale vrste insekata.

Istraživači, koji su rezultate studije objavili u časopisu Open Science Britanskoga kraljevskog društva, smatraju da bi se dugoročne posljedice smrtnosti kukaca na ekosustav Maldivskog otočja trebale razjasniti preciznijim dodatnim istraživanjima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje