To je to što me zanima!

U Zagrebu fali mesara i frizera, u Splitu konobara i tehničara

Oko Zagreba i Splita najviše nedostaje trogodišnjih strukovnih zanimanja, kao što su zubar, konobar, mmesar, a preporuka je i upisivati te stipendirati više studenata medicine, farmacije i matematike
Vidi originalni članak

Hrvatski zavod za zapošljavanje početkom nove godine objavio je publikaciju s preporukama za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja u 2020., a to znači da nam je dostupna prognoza potreba tržišta rada u pojedinim zanimanjima, u 20 područja u Hrvatskoj.

Oko najveća dva grada, Zagreba i Splita, najviše nedostaje trogodišnjih strukovnih zanimanja, kao što su zubar, konobar, mmesar, a preporuka je i upisivati te stipendirati više studenata medicine, farmacije i matematike.

STIPENDIJE ZA UČENIKE Bravar, konobar, kuhar... koja su sve zanimanja deficitarna?

Analiza i prognoza potreba tržišta rada za pojedinim zvanjima provedena je na osnovi statističkih podataka i relativnih pokazatelja o zapošljavanju nezaposlenih prema obrazovnom programu koji su završili, podataka o nedostatku radnika pojedinih zvanja dobivenih anketom poslodavaca, te kvalitativnih dojmova savjetnika stečenih iskustvom posredovanja pri zapošljavanju.

U Zagrebu nedostaje i medicinskih sestara, višak su fotografi

Grad Zagreb i Zagrebačka županija treba tesare, zidare, armirače, mesare, kuhare, slastičare, konobare, CNC operatere, kozmetičare, frizere. I to su samo neka od zanimanja s liste koja je, kada je riječ o trogodišnjim obrazovnim programima, u slučaju Zagreba poduža. Na ovom području od četverogodišnjih zanimanja nedostaje medicinskih sestara. Na ovom području savjetuje se upis većeg broja studenata medicine, nastavničkog smjera matematike, fizike, biologije i kemije, te, između ostaloga, rehabilitacije i logopedije.

Višak su na zagrebačkom području osobe sa zanimanjem fotograf, ekonomist, veterinarski tehničar, poslovni tajnik, hotelijersko-turistički tehničar, a u slučaju visokoobrazovanih, između ostalih, politolozi, novinari, agronomi, osobe sa završenim studijem poslovne ekonomije, urbanog šumarstva.

U Splitu nedostaje vodoinstalatera

U Splitu i okolnim gradovima situacija je vrlo slična.  I ondje nedostaje zidara i tesara, zatim mesara, kuhara, slastičara i konobara, ali i vodoinstalatera, elektroinstalatera, automehaničara te CNC operatera. 

POSLOVI LOŠI ZA BRAK Zaposlenici ovih 10 zanimanja razvode se češće nego drugi

Kada je riječ o četverogodišnjim zanimanjima, lista deficitarnih na splitskom je području dulja od one na zagrebačkom. Osim medicinskih sestara nedostaje, primjerice, i računalnih tehničara za strojarstvo, elektrotehničara te hotelijersko-turističkih tehničara. Neki od studija u koje bi trebalo upisati više studenata ili ih stipendirati, su računarstvo, strojarstvo, fizioterapija, medicina, farmacija, psihologija, matematika, informatika, elektrotehnika, strojarstvo...

Na jugu Hrvatske, u Splitu i okolici, najmanje su traženi upravni referenti, ekonomisti, kemijski tehničari, a HZZ savjetuje da se smanji broj upisanih ili stipendiranih studenata upravnog studija, menadžmenta, prava, poslovne ekonomije, kemijske tehnologije te učiteljskog studija.

ZA NJIH NEMA ZIME Učenici ovih zanimanja imaju osiguran posao i dobru plaću

HZZ: Naglasak na zanimanjima koja se ponavljaju na listi kroz godine

- Budući da se preporuke izrađuju i upućuju svake godine, opetovanom pojavljivanju pojedinih obrazovnih programa treba pridavati sve veću težinu i uzimati ga u obzir sve ozbiljnije prilikom donošenja odluka. Promjene obrazovne upisne politike i politike stipendiranja na temelju preporuka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pridonijet će usklađivanju obrazovanja s potrebama tržišta
rada odnosno umanjiti strukturnu neusklađenost između ponude rada i potražnje za radom, što je jedan od glavnih dugoročnih problema hrvatskog tržišta rada - napominju iz HZZ-a.

Ako želite znati detaljnije, preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja možete proučiti u nastavku.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 26

  • Nebozder 08.01.2020.

    Najveća sreća i prilika za poštenog radnika u ovoj "nesretnoj" državi bi bila kada bi još 100000 mladih ljudi i radnika otišlo "van"..E onda ali samo onda bi poslodavci tretirali radnika kao ČOVJEKA..Ne što bi htjeli već što bi morali..Ovako mnogi poslodavci još uvijek varaju radnike i uskraćuju im prava..Ne samo radnička već i ljudska..

  • tina096 08.01.2020.

    Sigurno je među svim tim silnim ekonomistima bilo puno onih koji su željeli biti frizeri, ali im roditelji nisu dali! Uništavate djeci snove zbog svoje iskompleksiranosti! Treba mijenjati sustav obrazovanja jer je ovo prestrašno, zanate upisuju ne oni koji to žele već oni koji samo to mogu, a kasnije se bave posve drugom strukom ili se prekvalificiraju u drugo zanimanje....

  • Michelangelo 08.01.2020.

    Zanimljivo....tehničara u nekim strukama je viška a sa trogodišnjom školom ih je u minusu??Znači ,traženiji su radnici iste struke sa manjom izobrazbom....može li objašnjenje zašto je to tako?

Komentiraj...
Vidi sve komentare