To je to što me zanima!

Ubijete baš svaku biljku? S ovim ljepoticama to vam neće uspjeti

Bodljikave kaktuse u drugi plan bacili su sukulenti - biljke sočnih listova koje očaravaju raznolikim bojama i oblicima. Među njima se posebno ističe eševerija, koja se ljeti zalijeva jednom tjedno, a zimi jedanput mjesečno
Vidi originalni članak

Naše su bake i mame mahom uzgajale kaktuse, no popularnost su im u posljednjih nekoliko godina ukrali njihovi rođaci sukulenti. Naziv im dolazi od latinske riječi succus, koja u prenesenom značenju označava esenciju, srž, a u doslovnom prijevodu znači sok. I upravo su zato dobili ime - krase ih debeli, mesnati, sočni listovi i stabljike u koje pohranjuju vodu za 'crne' dane. 

POGLEDAJTE VIDEO: Saznajte što simbolizira suncokret, a što tulipan

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Inače, ove pustinjske ljepotice, zavest će vas neobičnim oblicima i bojama, a zauzvrat neće tražiti puno. 

Našu obalu oduvijek krase samonikle agave porijeklom iz Srednje Amerike, no budući da mogu narasti i do 1,5 metra u širinu, nisu baš najpraktičnije za uzgoj u zatvorenom. No, njezina rođakinja aloja, čest je stanovnik mnogih domova. Popularnost je stekla zbog ljekovitog gela koji pažljivo čuva u svojim listovima. Kako je i njezina slava već polako na izmaku, na scenu je stupila nova zvijezda.

Ime joj je Eševerija (Echeveria), a ima čak 150 vrsta. Porijeklom iz Teksasa i Meksika, ove se ljupke biljke, od milja zvane 'artičoke' koriste u cvijetnjacima i kojima, raskoš njihovih oblika i boja, stvara prekrasne biljne mozaike. 

Krase ih trokutasti, romboidni, glatki ali i dlakavi listovi, ovisno o vrsti. No, ono što je najvažnije, krasi ih jednostavna njega. Vole puno svjetla, tijekom cijele godine, čistu zemlju, kompost i sitni šljunak.

Od travnja do rujna, treba im jedanput na mjesec dodati malo razrijeđenog hranjiva za kaktuse, a od svibnja, kada ih možete iznijeti na otvoreno, pa sve do devetog mjeseca zalijevati ih treba tek jedanput tjedno. U ostatku godine to treba činiti tek jednom do dva puta mjesečno. Zalijevajte ih pažljivo, direktno u zemlju jer ako zalijete lišće ono može početi trunuti. 

No, ono na što treba pripaziti jest presađivanje koje treba obaviti u travnju kada ćete ih prebaciti u posudu koja je oko 2 centimetra veća od prethodne. Kao što ništa u životu nije vječno, tako i eševerije imaju životni vijek koji se kreće od tri do sedam godina. Ipak, ako im sačuvate sjeme u proljeće ih možete razmnožiti otkinutim listovima koji se samo posade u pijesak. 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • VOLBEAT 11.06.2020.

    Nije li ovo čuvarkuća ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare