Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Ubijete baš svaku biljku? S ovim ljepoticama to vam neće uspjeti

Ubijete baš svaku biljku? S ovim ljepoticama to vam neće uspjeti
1

Bodljikave kaktuse u drugi plan bacili su sukulenti - biljke sočnih listova koje očaravaju raznolikim bojama i oblicima. Među njima se posebno ističe eševerija, koja se ljeti zalijeva jednom tjedno, a zimi jedanput mjesečno

VIDEO

Naše su bake i mame mahom uzgajale kaktuse, no popularnost su im u posljednjih nekoliko godina ukrali njihovi rođaci sukulenti. Naziv im dolazi od latinske riječi succus, koja u prenesenom značenju označava esenciju, srž, a u doslovnom prijevodu znači sok. I upravo su zato dobili ime - krase ih debeli, mesnati, sočni listovi i stabljike u koje pohranjuju vodu za 'crne' dane. 

POGLEDAJTE VIDEO: Saznajte što simbolizira suncokret, a što tulipan

Pokretanje videa...

Simbolika cvijeća 00:45

Inače, ove pustinjske ljepotice, zavest će vas neobičnim oblicima i bojama, a zauzvrat neće tražiti puno. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Našu obalu oduvijek krase samonikle agave porijeklom iz Srednje Amerike, no budući da mogu narasti i do 1,5 metra u širinu, nisu baš najpraktičnije za uzgoj u zatvorenom. No, njezina rođakinja aloja, čest je stanovnik mnogih domova. Popularnost je stekla zbog ljekovitog gela koji pažljivo čuva u svojim listovima. Kako je i njezina slava već polako na izmaku, na scenu je stupila nova zvijezda.

Ime joj je Eševerija (Echeveria), a ima čak 150 vrsta. Porijeklom iz Teksasa i Meksika, ove se ljupke biljke, od milja zvane 'artičoke' koriste u cvijetnjacima i kojima, raskoš njihovih oblika i boja, stvara prekrasne biljne mozaike. 

Krase ih trokutasti, romboidni, glatki ali i dlakavi listovi, ovisno o vrsti. No, ono što je najvažnije, krasi ih jednostavna njega. Vole puno svjetla, tijekom cijele godine, čistu zemlju, kompost i sitni šljunak.

Od travnja do rujna, treba im jedanput na mjesec dodati malo razrijeđenog hranjiva za kaktuse, a od svibnja, kada ih možete iznijeti na otvoreno, pa sve do devetog mjeseca zalijevati ih treba tek jedanput tjedno. U ostatku godine to treba činiti tek jednom do dva puta mjesečno. Zalijevajte ih pažljivo, direktno u zemlju jer ako zalijete lišće ono može početi trunuti. 

No, ono na što treba pripaziti jest presađivanje koje treba obaviti u travnju kada ćete ih prebaciti u posudu koja je oko 2 centimetra veća od prethodne. Kao što ništa u životu nije vječno, tako i eševerije imaju životni vijek koji se kreće od tri do sedam godina. Ipak, ako im sačuvate sjeme u proljeće ih možete razmnožiti otkinutim listovima koji se samo posade u pijesak. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru