To je to što me zanima!

Udisao kisik pola sata pa držao dah pod vodom skoro 14 minuta

Mnogi su pokušali oboriti rekord u zadržavanju daha, i to pod vodom, a 15. ožujka 1959. to je uspjelo 32-godišnjem Robertu Fosteru, elektroničkom tehničaru iz Richmonda u Kaliforniji
Vidi originalni članak

Bez hrane možemo preživjeti od 50 do 70 dana, bez vode oko 10 dana, ali bez disanja - tek nekoliko minuta. I zaista, kad gledamo kroz takvu prizmu, disanje se poistovjećuje sa samim životom - koji traje od "prvog udaha do posljednjeg izdaha".

Mnogi su pokušali oboriti rekord u zadržavanju daha, i to pod vodom, a 15. ožujka 1959. to je uspjelo 32-godišnjem Robertu Fosteru, elektroničkom tehničaru iz Richmonda u Kaliforniji, u bazenu Bermuda Palm Motela u San Rafaelu. Prije nego što ga je postavio, Foster je udisao kisik 30 minuta. Naime, pokazalo se da prethodno udisanje čistoga kisika dodatno može povećati vrijeme zadržavanja daha. Svjetski rekord postigao je bez ikakvih tehničkih pomagala na dubini od 5,06 m, a iznosi 13 minuta i 42,5 sekundi. 

'Zar i ti, sine Brute?': Cezara brutalno ubili noževima

Julije Cezar, najslavniji rimski imperator, 15. 3. 44. godine pr. Kr. ubijen je prilikom ulaska u Senat. Uboden je noževima 23 puta, a na čelu urote bili su Marko Junije Brut, Gaj Kasije Longin i Gaj Trebonije. Cezarove posljednje riječi i danas su zapamćene: ''Zar i ti, sine Brute?''.

Najluksuzniji automobili na svijetu imaju rođendan

Rolls-Royce je engleska tvornica automobila i avionskih motora, osnovana je 15. 3. 1906., a osnivači su bili Charles Stewart Rolls i Henry Royce. Tvrtka je 1931. kupila Bentley, a do 2002. Rolls-Royce i Bentley razlikovali su se samo po prednjoj masci.

Ovdje pročitajte i druge retro vremeplove.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Nap* 15.03.2022.

    ima jaka pluca

  • ._DADO_. 15.03.2022.

    Nitko ne razmišlja koliko to dugoročno šteti srcu i krvnim žilama, sitnim kapilarima i kako će se to kroz vrijeme odraziti na organizam, zdravlje. Poogotovo ono ronjenje na dah gdje idu po 100 metara u dubinu, em drže dah em idu pod visoki tlak... NEODGOVORNO!

Komentiraj...
Vidi sve komentare