To je to što me zanima!

Ukusni sladoledi prave se od voća, ali i od povrća

Sladoled se može napraviti i s jabukama, marelicama, kruškama, šljivama ili rabarbarom, no treba ih prvo prokuhati u malo vode i šećera
Vidi originalni članak

Voćne sladolede najlakše je pripremiti od bobičastog voća, primjerice jagoda ili malina. Budući da one tijekom pripreme mogu izgubiti nešto arome, dobro im je dodati malo pekmeza. Možete miješati i različite vrste voća - maline i kupine odlično se slažu. Sladoled se može napraviti i s jabukama, marelicama, kruškama, šljivama ili rabarbarom, no treba ih prvo prokuhati u malo vode sa šećerom dok ne omekšaju ili malo dulje ako želite glatku kremu. U tom slučaju voće dobro izmiksajte, a potom možete slijediti neki od recepata za sladolede od bobičastog voća. Gastronomski pustolovi mogu pripremiti sorbete od povrća, primjerice avokada, krastavaca, svježe crvene paprike i rajčica. Takav sorbet ukusno je predjelo ili osvježavajući međuobrok.

SLADOLED OD ČOKOLADE
SASTOJCI: 4 žumanjka, 250 g šećera, 500 ml mlijeka, 250 g masnijeg vrhnja, 2 žlice nezaslađenoga kakao praha, maline, šlag, svježi listovi metvice za ukras
Istucite žumanjke i šećer dok ne budu svijetli i kremasti. Stavite mlijeko i vrhnje u posudu s debelim dnom te zakuhajte. Umiješajte kakao prah, maknite s vatre i pustite da se lagano hladi. Postupno umiješajte u tučena jaja i šećer. Kuhajte mješavinu u gornjem dijelu posude za kuhanje na pari dok se ne počne hvatati za žlicu. Pazite da ne zakuha. Maknite s vatre i pustite da se potpuno ohladi. Ulijte u veću zdjelu i stavite u zamrzivač. Promiješajte je nakon tri sata. Nakon još tri sata tucite je pjenjačom nekoliko minuta te vratite u zamrzivač na još tri sata.

SLADOLED OD JOGURTA I MALINA
SASTOJCI: 500 g malina, 4 žlice džema od malina, 2 žlice ružine vodice, 500 g čvrstog jogurta, 3 žlice šećera u prahu, 2 žlice likera od crnog ribiza, creme de cassis prema želji
Na laganoj vatri zagrijavajte maline i džem od malina pet minuta ili dok maline ne puste sok. Protisnite kroz plastično cjedilo postavljeno nad zdjelom te bacite sjemenke. Umiješajte ružinu vodicu, dodajte jogurt i dobro izmiješajte. Kušajte i zasladite šećerom u prahu. Izlijte u veliku plastičnu kutiju i stavite u zamrzivač na sat vremena ili dok se ne zamrzne uz rubove posude. Izvadite i pomiješajte da razbijete sve kristaliće leda pa vratite u zamrzivač na 30 minuta. Ponavljajte postupak miješanja i kratkog zamrzavanja dok ne dobijete glatku kremu pa ostavite u zamrzivaču sat vremena.

ŠERBET OD LIMUNA
SASTOJCI: 250 g šećera, 560 ml vode, sok 4 limuna, 3 bjelanjka, prstohvat soli
Zakuhajte šećer i vodu, kuhajte tri minute pa ostavite da se hladi. U ohlađenu mješavinu umiješajte limunov sok. Istucite bjelanjke i sol u čvrsti snijeg. Umiješajte sirup od limuna i stavite u zamrzivač. Promiješajte svakih 30 minuta da bi se ravnomjerno zamrznulo. Nakon tri sata istucite mješavinu i vratite u zamrzivač na još 30 min. Poslužite u zdjelicama s narezanim voćem posutim šećerom i poprskanim limunovim sokom.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare