To je to što me zanima!

Umjetnička djela od lubenica: Hrskava hladna šalša i fini žele

Lubenica se više nužno ne reže samo na kriške. Najukusnije ljetno osvježenje mnogima je omiljeni međuobrok, desert, smoothie, ali i pravo malo umjetničko djelo
Vidi originalni članak

Žele od lubenice

Sastojci: lubenica, vrećica vanilin šećera, 10 limeta, šalica vode, 1 i 1/2 vrećica sredstva za želiranje (2:1)

Priprema: Prepolovite limete i izvadite pulpu da ostanu prazne kore od limete. Izmiksajte u blenderu narezanu lubenicu dok ne dobijete litru soka. Procijedite ga kroz sitno cjedilo pa dodajte šećer i želin. Dobro promiješajte i zagrijte. Vruću smjesu oprezno ulijte do vrha izdubljenih limeta. Stavite ih u hladnjak na najmanje dva sata dok se žele ne stisne. Kad se dobro ohladilo, polako prerežite polovice limete i poslužite.

Kremasto osvježenje

Sastojci: 6 šalica grubo narezanih kocki lubenice, 1/4 šalice gustina, pola šalice šećera, žličica sjemenki anisa, 2 žličice soka od limuna; ukrašavanje: crna čokolada, pistacije

Priprema: Izmiksajte lubenicu u blenderu pa je iscijedite kroz sitno cijedilo u tavu. Izdvojite 1/4 soka od lubenice u posudu i umiješajte gustin dok ne postane glatka smjesa. U sok od lubenice dodajte šećer i sjemenke anisa pa kuhajte u tavi dok ne zavrije. Umiješajte sok od lubenice s gustinom u kipuću smjesu u tavi. Smanjite vatru i pustite tri minute da se kuha. Povremeno promiješajte pa dodajte sok od limuna. Procijedite kroz sitno sito u kalupe za puding i pustite da se ohladi najmanje tri sata. Kad se ohladi, izvadite iz kalupa te ukrasite grubo naribanom crnom čokoladom i grubo usitnjenim pistacijama.

Hrskava hladna šalša

Sastojci: 3 šalice narezane lubenice, 2 ljute papričice, 1/3 šalice nasjeckanoga korijandra, 1/4 šalice limetina soka, 1/2 crvenog luka, sol

Priprema: Nasjeckajte lubenicu na kockice i stavite u posudu. Dodajte sitno nasjeckani luk i korijandar. Jalapeno papričice tanko narežite, izvadite cjemenke da izbjegnete jaku ljutinu i dodajte u posudu s lubenicom. Iscijedite sok od limete i posolite. Dobro promiješajte i neka odstoji u hladnjaku najmanje sat i pol. Poslužite kao prilog ili uz tortilla-čips.

Tekst je preuzet iz gastromagazina Skuhatćute. 

Idi na 24sata

Komentari 7

  • Mika75 04.08.2014.

    Obožavam lubenicu, mogao bi je jesti danima bez prestanka.....

  • ElviraMandir 03.08.2014.

    Zanimljivo...

  • Mustafa Aga 03.08.2014.

    Jedno od mojih omiljenih "voca" tokom leta...Ovde su jeftine...4 dolara za lubenicu (5-6 kg)...

Komentiraj...
Vidi sve komentare